Στο χρονικό διάστημα μεταξύ 9 και 13 Απριλίου 2009, ο μεγάλος δάσκαλος Ντε Γιάνγκ (释德杨 – Shì dé yáng) του ναού Σαολίν επισκέφτηκε την χώρα μας, προσκεκλημένος του Έλληνα δασκάλου Μιάο Ντιέν (妙滇 – Miào diān). Η επίσκεψη αυτή, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Μιάο Ντιέν μέσω του δασκάλου του Χανγκ Τζουίν (恒君 – Héng jūn), επισφράγισε τη μακροχρόνια και ισχυρή φιλία που συνέδεε τους δασκάλους.
Προς τιμήν της επίσκεψης του δασκάλου Ντε Γιάνγκ, ο δάσκαλος Μιάο Ντιέν, μαζί με τους μαθητές του πρώτης και δεύτερης γενιάς, διοργάνωσε μια ειδική παρουσίαση στην κεντρική σχολή πολεμικών τεχνών «Πηγή του Νεαρού Δάσους», όπως ήταν τότε γνωστή η σχολή του στο Ίλιον. Εκεί, σε ένα κλίμα γιορτινό και γεμάτο προσμονή, ο δάσκαλος Ντε Γιάνγκ είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την επίδειξη των Ελλήνων ασκούμενων στο Σαολίν Κονγκ Φου, διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι την πρόοδο και την αφοσίωση που διέκρινε τις προσπάθειές τους.
Την επόμενη μέρα, ο δάσκαλος Ντε Γιάνγκ, με την χαρακτηριστική του μεθοδικότητα και ακρίβεια, δίδαξε αναλυτικά και επισταμένα την παραδοσιακή μορφή Σιάο Πάο Τσουάν (小炮拳 – Xiǎo pào quán) «Η μικρή γροθιά του κανονιού».
Ακολούθως, ο δάσκαλος ξεναγήθηκε από τον δάσκαλο Μιάο Ντιέν σε σημαντικότατα μνημεία του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, όπως ο ναός της Αθηνάς (Ακρόπολη), ο ναός του Ποσειδώνα (Σούνιο) καθώς και ο ναός του Δία (Αρχαία Ολυμπία). Η ξενάγηση αυτή έγινε με ιδιαίτερη χαρά, καθώς ο μεγάλος δάσκαλος είναι λάτρης της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και πολιτισμού γενικότερα.
Μία ιδιότητα του δασκάλου που δεν είναι ευρέως γνωστή είναι η συγγραφή ποιημάτων. Κάτι το οποίο δεν σταμάτησε στιγμή να κάνει εμπνεόμενος από την ιδιαίτερη ενέργεια του κάθε χώρου που βρισκόταν.
Τέλος ο μεγάλος δάσκαλος πρόσφερε στον Έλληνα Κονγκ Φου φίλο του – όπως ο ίδιος αποκαλούσε τον δάσκαλο Μιάο Ντιέν – την ποιητική του συλλογή που έχει εκδοθεί στην Κίνα, ως μία χειρονομία φιλίας και εκτίμησης.
Με το πέρας της επίσκεψης στην Ελλάδα, η φιλία των δύο δασκάλων συνεχίστηκε. Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ο δάσκαλος Μιάο Ντιέν ταξίδεψε στην Κίνα και επισκέφτηκε τον δάσκαλο Ντε Γιάνγκ στον ναό Σαολίν. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο δάσκαλος Ντε Γιάνγκ, ως μια χειρονομία εκτίμησης για το έργο του Μιάο Ντιέν στην Ελλάδα, χάρισε μια υπέροχη καλλιγραφία που είχε φιλοτεχνήσει ο ίδιος, με τα λόγια: «Η αρχαία Ελληνική μυθολογία και το Σαολίν Κονγκ Φου είναι πολύτιμα για την ανθρωπότητα». Αυτή η συγκινητική χειρονομία επισφράγισε για ακόμα μια φορά τους δεσμούς φιλίας και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των δύο δασκάλων.

Κίνα με τον δάσκαλο Ντε Γιάνγκ
Την Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024, περιδιαβαίνοντας τον ναό Σαολίν ο δάσκαλος Μιάο Ντιέν (妙滇 – Miao Dian) οδήγησε «τυχαία» τα βήματά μας εντός μιας εσωτερικής αυλής. Ο δάσκαλος μας ζητά να περιμένουμε και εξαφανίζεται εντός ενός μικρού ταπεινού δωματίου. Σε λίγο εξέρχεται από το δωμάτιο συνοδεύοντας τον «ένοικο» του δωματίου που δεν είναι άλλος από τον…