Menu
A+ A A-

Oι εβδομήντα δύο δεξιότητες Σαολίν 少林七十二艺 (Shàolín qīshí'èr yì)

yqg4据《少林拳谱》记载,少林寺原有三十六硬功、三十六柔功,又称三十六外功、三十六内功,均在少林门中秘传,但无详细文学记载。现在所说的“少林七十二艺”。

少林功夫博大精深、内容广泛、分为三十六外功和三十六内功、合称七十二艺。而每一种功都与气功有着密切的联系。如铁臂功、排打功、铁头功.铁布衫、拔铁钉、玉带功、一指金、铁砂掌、踢桩功、蛤蟆功、吊功、火功、千斤坠、鹰爪功、打木人、轻身术、童子功等等。习武者,于拳械之外、还须练软、硬功夫一二种或数种。武林名家常讲:"打拳不练功、等于一场空"、"练功不练拳、到老没招传"。可见功夫与拳术、器械的关'系、犹如耳目的关系一样密切、必须兼修并用。一旦功法练成.不仅能以气制人、枪也不损、而且可以强身健体、延年益寿。近年来、少林功夫更以其独特的功效、高深莫测的技法、越来越受武术爱好者的欢迎。

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, οι 72 δεξιότητες Σαολίν δημιουργήθηκαν στην διάρκεια της δυναστείας Γιουάν 元朝 (Yuan 1260 - 1368), όταν ο ηγούμενος Φου Γιού 福裕 (Fu Υu 1203 - 1275) δημιούργησε πέντε παρακλάδια Σαολίν σε ολόκληρη την Κίνα, καθιερώνοντας τη μονή Σαολίν ως την πατριαρχική μονή. Με κάθε νέο μοναστήρι, έστελνε ένα μοναχό Σαολίν για να αναλάβει ως ηγούμενος. Οι ηγούμενοι κάθε μοναστηριού δημιουργούσαν διάφορες τέχνες σε μεταξύ τους υγιή ανταγωνισμό με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι 72 δεξιότητες Σαολίν.

Στης διάρκεια της δυναστείας Τσινγκ 清朝 (Qing 1644 - 1911), ο αξιότιμος δάσκαλος Τσαν Τζου 湛举 (Zhan Ju), είχε μεγάλη συνεισφορά στην ανάπτυξη των πολεμικών τεχνών Σαολίν κατά τη διάρκεια της γενιάς του. Κάποια από τα έργα του περιλάμβαναν και την εργασία: Σαολίν Τσι Σου Αζ Γι 少林七十二艺 (Shaolin Qi Shi Er Yi) "Oι εβδομήντα δύο δεξιότητες Σαολίν". Ήταν η πρώτη φορά που οι 72 δεξιότητες κατηγοριοποιήθηκαν και δημιουργήθηκε ορθή μέθοδος εκμάθησής τους.

Στην περίοδο της "Δημοκρατίας Κίνας 1911 - 1949" ο αναπληρωτής ηγούμενος Μιάο Σινγκ 妙兴 (Miao Xing 1891 - 1927) του μοναστηριού Σαολίν, παρέβη τον κανόνα που επέβαλε να μη μεταδοθούν έξω από το μοναστήρι ιστορικά αρχεία και τέχνες Σαολίν, μεταδίδοντας αυθεντικές πολεμικές τέχνες του μοναστηριού σε κοσμικούς.

Το έτος 1926 χάθηκαν κάποια βιβλία από τη βιβλιοθήκη του μοναστηριού. Ο μοναχός Γιούνγκ Σιανγκ 永祥 (Yong Xiang 1913 - 1987) αντίγραψε τα βιβλία που του υπέδειξε ο μεγάλος δάσκαλος Τσεν Σου 贞绪 (Zhen Xu 1893 - 1955). Σε αυτή την εργασία αντέγραψε όλα τα στρατιωτικά έγγραφα που είχαν συλλεχθεί από τους παλιότερους μοναχούς και κατέγραψε 234 μορφές άοπλης πυγμαχίας και 137 ένοπλες μορφές μεταξύ αυτών και την εργασία Σαολίν Τσι Σου Αζ Γι 少林七十二艺 (Shaolin Qi Shi Er Yi) "Oι εβδομήντα δύο δεξιότητες Σαολίν". Ο δάσκαλος Τσεν Σου ευχαριστημένος με την εργασία του μοναχού Γιούνγκ Σιάνγκ του έδωσε άδεια να ξεκουραστεί και να πάει να δει τους δικούς του. Ο μοναχός Γιούνγκ Σιάνγκ πήρε τα αντίγραφα των κειμένων με σκοπό να τα κατηγοριοποιήσει.

Το έτος 1934 εκδόθηκε δημόσια στην Κίνα ένα βιβλίο με τον τίτλο Τσι Σου Αζ Γι 少林七十二艺 (Shaolin Qi Shi Er Yi) "Oι εβδομήντα δύο δεξιότητες Σαολίν", από τον κοσμικό δάσκαλο Τζιν Τζινγκ Τσουνγκ 金警钟 (Jin Jing Zhong). Το έργο αυτό απαριθμεί αυθεντικές μεθόδους Σαολίν που η εξάσκησή τους μπορεί να παράγει εξαιρετικές ικανότητες. Μέρος του βιβλίου περιέχει κείμενα από μια αυθεντική περγαμηνή του αναπληρωτή ηγούμενου Μιάο Σινγκ του μοναστηριού Σαολίν.

Το έτος 1979 αποφασίστηκε επίσημα από την κυβέρνηση το εκ νέου άνοιγμα της μονής Σαολίν. Ο μοναχός Γιούνγκ Σιάνγκ επέστρεψε το 1980 στο μοναστήρι μαζί με μερικούς από τους μαθητές του και παρέδωσε όλα τα βιβλία που είχε αντιγράψει μεταξύ αυτών και την εργασία Σαολίν Τσι Σου Αζ Γι 少林七十二艺 (Shaolin Qi Shi Er Yi) "Oι εβδομήντα δύο δεξιότητες Σαολίν".

Σύμφωνα με τα αρχεία Σαολίν Τσουάν Που 少林拳谱 "Αρχεία της πυγμαχίας Σαολίν", οι 72 δεξιότητες Σαολίν χωρίζονται σε 36 δεξιότητες εξωτερικής κατάρτισης και σε 36 δεξιότητες εσωτερικής κατάρτισης. Κάθε μία από τις 72 δεξιότητες έχουν ένα πολύ στενό δεσμό με το Τσι Κουνγκ 气功 (Qi Gong) "Καλλιέργεια της ζωτικής ενέργειας".

Οι 72 δεξιότητες Σαολίν περιλαμβάνουν την πρακτική αντοχής στα χτυπήματα, πρακτική για την ευλυγισία, πρακτική για την ευκινησία, πρακτική ελαφρότητας, πρακτική ισορροπίας, πρακτική άλματος, πρακτική ταχύτητας κ.ά. Η πρακτική αντοχής στα χτυπήματα ανήκει στο σύστημα Γινγκ Τσι Κουνγκ 硬气功 (Ying Qi Gong) "Εξωτερική-σκληρή καλλιέργεια της ζωτικής ενέργειας", ενώ η πρακτική της ευλυγισίας ανήκει στο σύστημα Ζουάν Τσι Κουνγκ 软气功 (Ruan Qi Gong) "Εσωτερική-μαλακή καλλιέργεια της ζωτικής ενέργειας".

Οι σπουδαστές Σαολίν θα πρέπει να λάβουν εκπαίδευση και των μαλακών αλλά και των σκληρών δεξιοτήτων πέρα από την εκπαίδευση για το χειρισμό διαφόρων όπλων. Η σχέση μεταξύ άοπλων φορμών, ένοπλων φορμών και δεξιοτήτων είναι σαν τη σχέση μεταξύ αυτιών και ματιών. Όταν γνωρίσεις άριστα το Σαολίν Κουνγκ Φου, δεν θα μπορείς απλά να νικήσεις τους εχθρούς σου χωρίς καμία "απώλεια-τραύμα", αλλά επίσης να μείνεις υγιείς και να ζήσεις μια μακροβιότερη ζωή.

Τον τελευταίο αιώνα, το Σαολίν Κουνγκ Φου έγινε όλο και πιο διάσημο λόγο της ειδικής αποτελεσματικότητας του και τις προφανές απροσμέτρητες δεξιότητες.

Πολλοί μοναχοί του μοναστηριού Σαολίν του τελευταίου αιώνα ήταν διάσημοι για αυτές τις πρακτικές, όπως οι μοναχοί Τσεν Τζουίν 贞俊 (Zhen Jun 1865 - 1939), Τσεν Σου 贞绪 (Zhen Xu 1893 - 1955), Ντε Γκεν 德根 (De Gen 1914 - 1968) κ.ά.

Το Κουνγκ Φου του μοναχού Τσεν Τζουίν, ήταν εξαιρετικό. Μπορούσε να τρέχει και να πηδάει ξεπερνώντας το ανώτατο ανθρώπινο όριο. Χάρη στην ικανότητά του ήταν επίσης γνωστός σε όλη την επαρχία Χο Ναν, με το ψευδώνυμο Φέι Μάο Τούι 飞毛腿 (Fei Mao Tui) "O δρομέας του ανέμου".

Ο μοναχός Ντε Τσαν 德禅 (De Chan 1907 - 1993) είπε για τον μοναχό Τσεν Τζουίν: "Ένα μήνα πριν από το θάνατο του Τσεν Τζουίν μπροστά από την αίθουσα του ηγούμενου, ενώπιον μοναχών και κοινού, ο Τσεν Τζουίν έκανε μια καταπληκτική επίδειξη του Σαολίν Κουνγκ Φου. Το κοινό ήταν τόσο ζαλισμένο, που χειροκροτούσε και επευφημούσε. Στο τέλος της επίδειξης σκαρφάλωσε περίτεχνα πάνω στην οροφή ενός κτιρίου του μοναστηριού. Ακόμη και το πλήθος των μοναχών τον χειροκρότησε, βγάζοντας μια φωνή "Αααα!" Οι μοναχοί και οι προσκυνητές έκπληκτοι φώναζαν: "Θεία τέχνη, θεία τέχνη!"

Ο δάσκαλος Τσεν Σου ήταν ο επικεφαλής των επιζώντων μοναχών της καταστροφής του 1928 και αναπληρωτής ηγούμενος τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν.

Ο δάσκαλος Σου Σι 素喜 (Su Xi 1924 - 2006), αφηγούταν ιστορίες για το δάσκαλό του Τσεν Σου. "Μια μέρα ο δάσκαλος κατά την εξάσκησή του, χτύπησε τόσο δυνατά μία κολόνα της αίθουσας με τους χίλιους Βούδες, που κεραμίδια έπεσαν από τη στέγη". "Μπορούσε να καθίσει πάνω σε ένα κρεβάτι σε στάση λωτού και με μια κίνηση του σώματός του να σπάσει και τα τέσσερα πόδια του κρεβατιού".

Ο δάσκαλος Ντε Γκεν δεν είναι μόνο ένας από τους άριστους δάσκαλους πολεμικών τεχνών του μοναστηριού Σαολίν του περασμένου αιώνα, μα είναι και ένας από τους λίγους δάσκαλους οι οποίοι είχαν την εποχή εκείνη έναν κρίσιμο ρόλο στην επιβίωση του παραδοσιακού Σαολίν Κουνγκ Φου. Ήταν ο επικεφαλής εκπαιδευτής των μάχιμων μοναχών Σαολίν μετά την καταστροφή του 1928.

"Μια μέρα, όταν ο δάσκαλος Ντε Γκεν έφυγε από το μοναστήρι Σαολίν για να επισκεφτεί την οικογένειά του, είχε πάει στα χωράφια να δει τη μητέρα του που όργωνε με τη βοήθεια ενός βοδιού. Ενοχλημένος που το ζώο πήγαινε πολύ αργά πήρε το κλαδί ιτιάς της μητέρας του και χτυπούσε το ζώο από πίσω, παρακινώντας το να πάει πιο γρήγορα σφυρίζοντας και φωνάζοντας. Το βόδι όμως εξακολουθούσε να πηγαίνει αργά. Η μητέρα του είπε: "Δεν το χτυπάς με το χέρι σου λίγο;" Ο μοναχός Ντε Γκεν χαστούκισε το ζώο με την παλάμη του στην περιοχή των γλουτών. Το ζώο έπεσε αμέσως κάτω. Δεν μπορούσε πλέον να σηκωθεί να πάει πουθενά. Το ισχίο του ήταν σπασμένο..."

Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miao Dian)

FaLang translation system by Faboba

Επικοινωνια:

Shaolin Temple Secular Disciple's Union in Greece
Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Ναού Σαολίν

Αθήνα:

Ιπποδάμειας 79 Ίλιον 
Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miào diān) 210 2693754 - 694 0075311

Ιάσονος Μαράτου 14 Ζωγράφου
Ιωάννης Καναβός 697 3965266

Θεσσαλονίκη:

Καθολικών 4 (κέντρο, περιοχή Βαλαωρίτου)
Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης 690 8769274

Copyright

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.chanwushaolin.org.gr, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της σχολής "Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Nαού Σαολίν".