Menu
A+ A A-

Η μακριά γροθιά του πρώτου αυτοκράτορα της δυναστείας Σουνγκ 太祖长拳 (Tài zǔ zhǎng quán)

taizuchangquan太祖长拳,为宋代开国皇帝赵匡胤在少林寺学习武术之后,自己独创的一个套路。此套路演练起来拳打一条线,可以拳打卧牛之地,在近距离的交战中发挥它的威力,使用于近战肉搏,由于它的招势怪异,威力强大,往往使对手看不清它的招势,无所应对。

Στην αρχή της δυναστείας Σουνγκ 宋朝 (Sòng cháo 960 - 1279), ο επικεφαλής των μάχιμων μοναχών, ο δάσκαλος Φου Τζου 福居 (Fú jū), έγινε ηγούμενος του μοναστηριού Σαολίν.

Το έτος 961 ο ηγούμενος Φου Τζου κάλεσε στη μονή Σαολίν, 18 από τους καλύτερους δασκάλους της Κίνας με σκοπό περεταίρω μελέτη πολεμικών δεξιοτήτων. Στην περίοδο εκείνη εισήλθε για δεύτερη φορά στη μονή, ο πρώτος αυτοκράτορας της δυναστείας Σουνγκ, ο Τζάο Κουάνγκ Γιν 赵匡胤 (Zhào kuāng yìn 927 - 976), έμπειρος των πολεμικών τεχνών Σαολίν. Ο αυτοκράτορας ανέθεσε στον ηγούμενο να δημιουργήσει ένα τυποποιημένο σύνολο Σαολίν, για να χρησιμοποιηθεί ως εξεταστικό σύνολο, απόδειξη της εκπαίδευσης στο μοναστήρι Σαολίν. Η ύπαρξη των "ψευδο-μοναχών" εκείνη την περίοδο, προκαλούσε μεγάλη σύγχυση. Για παράδειγμα εκείνη την περίοδο μια ομάδα ανδρών είχε συλληφθεί και ξυλοκοπήθηκε, γιατί υποδυόταν τους μοναχούς Σαολίν και εκμεταλλευόταν τον κόσμο.

Ο αυτοκράτορας, έστειλε τους καλύτερους στρατιωτικούς του για να εκπαιδευτούν στο Σαολίν και με τη σειρά τους να διδάξουν της δικές τους δεξιότητες, από τη μακρόχρονη εμπειρία τους με τους εχθρούς στο πεδίο της μάχης.

Οι στρατηγοί του αυτοκράτορα μαζί με τους μοναχούς Σαολίν, δημιούργησαν μια μορφή την οποία ονόμασαν, Τάι Ζου Τσανγκ Τσουάν 太祖长拳 (Tài zǔ zhǎng quán) "Η μακριά γροθιά του πρώτου αυτοκράτορα της δυναστείας Σουνγκ", προς τιμή του αυτοκράτορα. Αυτή η μορφή είναι επίσης γνωστή με το όνομα Σαν Σου Αζ Τουάν Τα 三十二短打 (Sānshí'èr duǎn dǎ) "Τα 32 ξαφνικά χτυπήματα".

Η Τάι Ζου Τσανγκ Τσουάν αποτελείτε από 32 στάσεις και 108 τεχνικές.

Στο Σαολίν υπάρχει ένα τραγούδι που δοξάζει αυτή την αρχαία τεχνική: "Ισχυρή και σκληρή δοξάζεται από όλους. Να προστατεύεσαι και να αποφεύγεις. Πρέπει να υπολογίζεις τον αντίπαλο σπρώχνοντάς τον. Να κινείσαι, να ανυψώνεσαι, να οδηγείς και να αποκρούεις με γόνατα ή λακτίσματα. Να μαζεύεσαι, να εκτείνεσαι, να ανοίγεσαι και να κλείνεσαι βαθμιαία. Μετακινεί βουνά και σπάει βράχους. Όπως ο φοίνικας που αντικρίζει τον ήλιο, το χελιδόνι που περνά ξυστά από το νερό, η τίγρη που κυνηγά τη λεία της και ο δράκος που αναδεύει την άμμο, να ανακτάς τις δυνάμεις σου και να ελέγχεις μπρος και πίσω σου, για να επιτεθείς ή να αμυνθείς."

Όλες οι μορφές Τσανγκ Τσουάν που βλέπουμε σήμερα προέρχονται άμεσα από την Τάι Τζου Τσανγκ Τσουάν, ή επηρεάστηκαν βαθιά από αυτή.

Δείτε εδώ βίντεο σχετικά με τη μορφή Τάι Ζου Τσανγκ Τσουάν.

Εσωτερικό υλικό του μοναστηριού Σαολίν 少林寺内部资料

FaLang translation system by Faboba

Επικοινωνια:

Shaolin Temple Secular Disciple's Union in Greece
Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Ναού Σαολίν

Αθήνα:

Ιπποδάμειας 79 Ίλιον 
Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miào diān) 210 2693754 - 694 0075311

Ιάσονος Μαράτου 14 Ζωγράφου
Ιωάννης Καναβός 697 3965266

Θεσσαλονίκη:

Καθολικών 4 (κέντρο, περιοχή Βαλαωρίτου)
Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης 690 8769274

Copyright

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.chanwushaolin.org.gr, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της σχολής "Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Nαού Σαολίν".