Menu
A+ A A-

Η μεγάλη γροθιά του χειμάρρου 大洪拳 (Dà hóng quán)

dahong7大洪拳是在小洪拳的基础上发展形成的,其架势比小洪拳略大,步型有所增加,技法也较周全,故称大洪拳。清末,少林寺武僧游访大江南北、长城内外,把此拳授于民间。各地门徒在长期的演练中均有不同程度的增删,各自按照本门派的传统技法作了修订,陆续创编了新套路,但其名仍称少林大洪拳。在巧合时,新编的大洪拳又回到了少林寺院,被众僧习练,僧便按照新套路人寺的顺序,拟名为一路、二路、三路、四路等。据传,目前大洪拳的套路约有十三路之多,各具特色,各有所长。

Στην ιστορία της μορφής Σιάο Χουνγκ Τσουάν 小洪拳 (Xiǎo hóng quán) "Η μικρή γροθιά του χειμάρρου", γίνεται αναφορά δύο μορφών Σαολίν. Αυτές είναι η μορφή Σιάο Χουνγκ Τσουάν "Η μικρή γροθιά του χειμάρρου" και η μορφή Τα Χουνγκ Τσουάν 大洪拳 (Dà hóng quán) "Η μεγάλη γροθιά του χειμάρρου" που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της δυναστείας Σουνγκ 宋朝 (Sòng cháo 960 - 1279) και οι οποίες αποδίδονται στον δάσκαλο Λι Σόου 李叟 (Li sǒu).

Υπάρχει και μία άλλη μορφή με το όνομα Τα Χουνγκ Τσουάν 大洪拳 (Dà hóng quán) "Η μεγάλη γροθιά του χειμάρρου". Αυτή η μορφή δεν έχει καμία σχέση με τις μορφές του δάσκαλου Λι Σόου, αλλά είναι ίσως η συνηθέστερη μορφή από τη μορφές Τα Χουνγκ Τσουάν που μπορεί κανείς να συναντήσει σήμερα. Το συγκεκριμένο σύνολο, δεν έχει μόνο ένα δημιουργό, στην πραγματικότητα, έχει πολύ ενδιαφέρον και μοναδικό σχηματισμό.

Δυναστεία Σουνγκ 宋朝 (Sòng cháo 960 - 1279)

Ο ιδρυτής της δυναστείας Σουνγκ, ο αυτοκράτορας Τσάο Κουάνγκ Γιν 赵匡胤 (Zhào kuāng yìn 927 - 976), ασχολήθηκε με τις πολεμικές τέχνες από την παιδική του ηλικία. Στα ταξίδια του ως νέος και πριν από την ενασχόλησή του με το στρατό και την άνοδο του, συνάντησε ένα ηλικιωμένο άνδρα στην επαρχία Σαν Σι 山西 (Shān xī) και νικήθηκε από το εσωτερικό σύστημά του. Ο Τσάο Κουάνγκ Γιν, ακολούθησε αυτόν τον άνδρα και τότε προς έκπληξή του, αυτός σταμάτησε στο μοναστήρι Σαολίν. Εκεί, του ζήτησε να διδαχθεί την κύρια ιδέα του εσωτερικού συστήματός του. Έμεινε για λίγο στο μοναστήρι, αλλά μελέτησε και κατανόησε την ιδέα του εσωτερικού συστήματος. Σε αντάλλαγμα έδειξε 4 δικά του σύνολα, που ονομάζονταν Χουνγκ Τσουάν 洪拳 (Hóng quán) "Οι γροθιές του χειμάρρου" και αργότερα έγιναν γνωστά ως Λάο Χουνγκ Τσουάν 洪拳 (Lao Hóng quán) "Το παλαιό πλαίσιο της γροθιάς του χειμάρρου".

Δυναστεία Τσινγκ 清朝 (Qīng cháo 1644 - 1911)

Ο Τσάο Κουάνγκ Γιν είχε περάσει άλλη μια περίοδο στο μοναστήρι Σαολίν, κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του ως αυτοκράτορας. Πριν πεθάνει, δώρισε στο μοναστήρι, όλες τις καθημερινές σημειώσεις τις οποίες είχε κρατήσει από τις μελέτες του πάνω στις πολεμικές τέχνες, τη στρατιωτική του εμπειρία καθώς και τις διδαχές του δικού του συνόλου Λάο Χουνγκ Τσουάν.

Κατά τη διάρκεια της δυναστείας Τσινγκ, στο μοναστήρι Σαολίν, οι μοναχοί στρατιώτες σύνταξαν ένα εγχειρίδιο πολεμικών τεχνών, βασισμένο στις σημειώσεις που δωρίθηκαν από τον αυτοκράτορα Τσάο Κουάνγκ Γιν. Δημιούργησαν μία μορφή αποτελούμενη από 6 "δρόμους", από τους οποίους οι πρώτοι τρείς διδάσκονται ανοιχτά στους μοναχούς, ενώ μόνο ο πρώτος "δρόμος" είναι ευρέως γνωστός.

Η μορφή αυτή ονομάστηκε επίσης Τα Χουνγκ Τσουάν 大洪拳 (Dà hóng quán) "Η μεγάλη γροθιά του χειμάρρου". Ήταν ένα μείγμα μιας εκτεταμένης σειράς αρχών και τεχνικών, οι οποία πηγάζει από το σύνολο του Τσάο Κουάνγκ Γιν, το Λάο Χουνγκ Τσουάν 洪拳 (Lao hóng quán) "Το παλαιό πλαίσιο της γροθιάς του χειμάρρου".

Διαφορετικά μέρη από ολόκληρο το σύνολο, εισάγουν και επεκτείνουν μια ιδέα. Για αυτό το λόγο, ο διαχωρισμός γίνεται σε έξι ξεχωριστούς "δρόμους". Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να επιλέξει και να εξασκηθεί σε όποιο ανεξάρτητο σύνολο επιθυμεί. Η εξάσκηση σε όλα το σύνολα είναι εξαντλητική. Ακόμη και ο πρώτος δρόμος της μορφής, είναι μεγαλύτερος από το μέσο όρο των υπόλοιπων συνόλων των πολεμικών τεχνών Σαολίν.

Δείτε εδώ σχετικό βίντεο με τη μορφή Τα Χουνγκ Τσουάν.

Εσωτερικό υλικό του μοναστηριού Σαολίν 少林寺内部资料

FaLang translation system by Faboba

Επικοινωνια:

Shaolin Temple Secular Disciple's Union in Greece
Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Ναού Σαολίν

Αθήνα:

Ιπποδάμειας 79 Ίλιον 
Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miào diān) 210 2693754 - 694 0075311

Ιάσονος Μαράτου 14 Ζωγράφου
Ιωάννης Καναβός 697 3965266

Θεσσαλονίκη:

Καθολικών 4 (κέντρο, περιοχή Βαλαωρίτου)
Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης 690 8769274

Copyright

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.chanwushaolin.org.gr, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της σχολής "Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Nαού Σαολίν".