Menu
A+ A A-

Καθιστός διαλογισμός 坐禅 (Zuòchán)

chanΗ ελληνική μετάφραση της κινέζικης λέξης Τσούο 坐 (Zuò) σημαίνει καθισμένος ή καθιστός και Τσαν 禅 (Chán) σημαίνει βαθύς διαλογισμός. Στην εξάσκηση του Τσούο Τσαν υπάρχουν στοιχεία που θα επηρεάσουν άμεσα την επιτυχία του διαλογισμού. Το περιβάλλον στο οποίο επιλέγετε να διαλογιστείτε, η στάση του διαλογισμού, το χρονικό διάστημα και το σχέδιο της αναπνοής κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, είναι στοιχεία στο ουσιαστικό μέρος του Τσούο Τσαν.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο διαλογισμός είναι η πρακτική της εστίασης στην προσπάθεια ελέγχου της αναπνοής, κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής κατάστασης της ύπαρξής μας. Είναι η αναπνοή που είναι το κέντρο της εστίασης και ταυτόχρονα το αντικείμενο που επιτρέπει στο ανθρώπινο σώμα να επιτύχει και να διατηρήσει μια ενεργό ροή του Τσι 气 (Qì) "Ενέργεια". (Το Τσι είναι η ζωτική ενέργεια, όμως η καλλιέργεια και ανάπτυξή του κερδίζεται από την εξάσκηση του διαλογισμού, του Τσι Κουνγκ και του πολεμικού Κουνγκ Φου).

Η αναπνοή είναι ο καταλύτης που βοηθάει τη ροή του Τσι σε κάθε ένα από τα πέντε - ζωτικής σημασίας - όργανα και τα συμπληρώματά τους, τα δευτερεύοντα όργανα. Τα πέντε όργανα που στη κινεζική αποκαλούνται Τσανγκ 脏 (Zàng), είναι οι πνεύμονες, η καρδιά, τα νεφρά, η σπλήνα και το συκώτι, ενώ τα δευτερεύοντα όργανα που στη κινεζική αποκαλούνται Φου 腑 (Fǔ), είναι η χοληδόχος κύστη, το παχύ και το λεπτό έντερο, το στομάχι και η ουροδόχος κύστη. Μόλις παραδοθεί το Τσι στα ζωτικής σημασίας όργανα και η κυκλοφορία του σώματος έχει ενισχυθεί, η συγκέντρωσή σας κατόπιν κινείται προς την καρδιά. Η αναπνοή επιβραδύνει τους παλμούς της καρδιάς και ηρεμεί το νου και το σώμα. Μόλις το μυαλό και το σώμα είναι ήρεμα, έπειτα οι κινήσεις εστίασης μετακινούνται προς το Νταν Τιέν 丹田 (Dān tián) "Πεδίο Ελιξιρίου" (περιοχές του σώματος που είναι σε θέση να παράγουν και να αποθηκεύουν Τσι). Το Σανγκ Νταν Τιέν 上丹田 (Shàng dān tián) "Ανώτερο πεδίο ελιξιρίου ", το Τσουνγκ Νταν Τιέν 中丹田 (Zhōng dān tián) "Μεσαίο πεδίο ελιξιρίου" και το Σιά Νταν Τιέν 下丹田 (Xià dān tián) "Κατώτερο πεδίο ελιξιρίου", βρίσκονται αντιστοίχως ανάμεσα στα φρύδια, στο ηλιακό πλέγμα και λίγα εκατοστά κάτω από τον αφαλό. Το Τσούο Τσαν εστιάζει στο "Κατώτερο πεδίο ελιξιρίου" τρία εκατοστά κάτω από τον αφαλό.

Μια μέθοδος επίτευξης και διατήρησης της εστίασης της αναπνοής κατά τη διάρκεια του Τσούο Τσαν είναι το να μετρήσεις την διάρκεια του χρόνου που χρειάζεται για την εισπνοή και την εκπνοή. Όταν ξεκινάς η άκρη της γλώσσας πρέπει να τοποθετηθεί στον ουρανίσκο πίσω από τα μπροστινά δόντια. Τα μάτια πρέπει να είναι κλειστά, ο εξωτερικός κόσμος να είναι εκτός εστίασης και η αναπνοή θα πρέπει να γίνεται από τη μύτη με φυσικό και ήρεμο τρόπο.

Καθώς εισάγεις αέρα στους πνεύμονες, αρχίζεις να μετράς τα δευτερόλεπτα που χρειάζονται για να γεμίσουν. Πρέπει να γεμίσεις όλη τη κοιλότητα των πνευμόνων και όχι μόνο το ρηχό μέρος τους, το οποίο βρίσκεται στο επάνω μέρος του θώρακα. Οραματίσου την αναπνοή να μπαίνει στους πνεύμονες και να επεκτείνεται στο διάφραγμα, οδηγώντας το Τσι προς το κατώτερο Νταν Τιέν. Όταν αισθανθείς τους πνεύμονες να έχουν γεμίσει είσαι έτοιμος να αρχίσεις να εκπνέεις, ρίχνοντας τη γλώσσα πίσω στη φυσική της θέση στο στόμα και επιτρέποντας στην εκπνοή να φύγει διαμέσου της μύτης.

Η εκπνοή θα πρέπει να είναι πιο αργή από την εισπνοή. Το αντικείμενο αυτής της αναπνευστικής μεθόδου είναι να διπλασιαστεί η εκπνοή. Για παράδειγμα, μέτρησε την εισπνοή πέντε, έξι, επτά, οκτώ δευτερόλεπτα μέχρι οι πνεύμονες να γεμίσουν, η εκπνοή αρχίζει και εσύ μετράς προσπαθώντας να φτάσεις τα δεκαέξι δευτερόλεπτα. Η διάρκεια του χρόνου εισπνοής και εκπνοής εξαρτάται αποκλειστικά από το κάθε άτομο και την επιμέλειά του στην εξάσκηση της τεχνικής αυτής.

Αυτή η διαδικασία επεκτείνει την χωρητικότητα των πνευμόνων και επιτρέπει στο οξυγόνο να εμπλουτίσει το αίμα μεταφέροντας το Τσι σε κάθε μέρος του σώματος. Σαν αποτέλεσμα της συγκεντρωμένης αναπνοής, αρχίζεις να αισθάνεσαι μια ζεστή αίσθηση να εξαπλώνεται στο σώμα σου. Όταν το Τσι μπαίνει στα ζωτικά σου όργανα Τσανγκ και μετά μεταφέρετε στα δευτερεύοντα όργανα Φου, μπορεί να παράγει αίσθηση χρωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι παρ’ όλο που τα μάτια σου είναι κλειστά εσύ πολύ πιθανόν να βλέπεις χρώματα. Είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια αυτής της αίσθησης, να συνεχίσεις και να διατηρήσεις το ρυθμό της αναπνοής σου χωρίς καμία διακοπή.

Κάποιοι προχωρημένοι ασκούμενοι μπορούν να μεταβούν και να βιώσουν την εμπειρία να ίπτανται έξω από το σώμα τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να νιώσεις το σώμα σου, όμως παρ’ όλα αυτά γνωρίζεις ότι έχεις σώμα. Αυτή η συνέπεια επιτυγχάνεται όταν κάποιος αρχίζει να ξεχνά τον ανθρώπινο εαυτό του και επιτρέπει στο σύμπαν να εισέλθει. Πολύ συχνά το επίπεδο αυτό δεν επιτυγχάνεται επειδή το στοιχείο του φόβου εισέρχεται στο νου και ο ρυθμός της αναπνοής διακόπτεται.

Όταν το άτομο είναι σε ενεργή κατάσταση του Τσούο Τσαν το επίπεδο του Τσι έχει αυξηθεί και ρέει ελεύθερο σε όλο το σώμα. Το Τσι αναζωογονεί, τονώνει, θεραπεύει και ηρεμεί το άτομο σε πολλούς τομείς. Όπως πολύ προσεχτικά και αργά αυξάνεις τη ροή του Τσι, πρέπει επίσης να μειώσεις και να επαναφέρεις το Τσι στη φυσιολογική του ροή μέσα στο σώμα πριν να αφήσεις την ενεργή κατάσταση του Τσούο Τσαν.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τα χέρια μπροστά από το σώμα κοντά στο Νταν Τιέν, με το δεξί χέρι να ξεκουράζεται επάνω στο αριστερό. Αρχίζεις πρώτα τρεις αναπνοές κάθαρσης με το να σηκώνεις τα χέρια, με τις παλάμες προς τα επάνω, με την αναπνοή. Μια γεμάτη εισπνοή θα πρέπει να βρίσκει τα χέρια να σταματούν στο επίπεδο της καρδιάς. Τα χέρια δεν θα πρέπει να υψώνονται πιο ψηλά από αυτό. Τα χέρια, γυρνώντας τις παλάμες προς τα κάτω, καθώς εκπνέουμε φθάνουν στο Νταν Τιέν, η αναπνοή είναι τελείως απελευθερωμένη. Στο τρίτο και τελευταίο καθάρισμα της αναπνοής, θα πρέπει να οραματιστείς το αρνητικό Τσι μέσα στο σώμα, να τραβάει τον εαυτό του και να απελευθερώνεται μέσα από τις παλάμες του χεριού στο έδαφος από κάτω σου. Το αρνητικό Τσι πρέπει να βγει από το σώμα τουλάχιστον μέχρι ένα μέτρο για να είσαι σίγουρος ότι έχει βγει τελείως.

Η τελευταία κίνηση είναι να κάνεις κύκλους με τα χέρια μπροστά από το σώμα σου και να φέρεις τη δεξιά σου παλάμη να ξεκουραστεί πάνω στο Νταν Τιέν και το αριστερό σου χέρι πάνω στο δεξί. Αυτή η κίνηση κλείνει τη ροή του Τσι και σε βοηθάει να φύγεις απο την ενεργή κατάσταση του Τσούο Τσαν.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής του διαλογισμού, υπάρχουν πολλές αισθήσεις και εμπειρίες που μπορούν και θα συμβούν ανάλογα από το επίπεδο της συνειδητής και της ασυνείδητης δραστηριότητας του κάθε ατόμου. Όταν κάποιος πετύχει στο να επιτρέψει στο σύμπαν να γεμίσει τους πνεύμονες του αντί για αέρα, τότε η καρδιά θα αρχίσει να ζει την εμπειρία και να μαθαίνει την βασική ιδέα του Τσαν, να ξέρεις χωρίς να γνωρίζεις, να βλέπεις χωρίς να κοιτάς, να αντιλαμβάνεσαι χωρίς να ακούς.

Σι Σινγκ Ζουέι (Shi Xing Ruei)

FaLang translation system by Faboba

Επικοινωνια:

Shaolin Temple Secular Disciple's Union in Greece
Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Ναού Σαολίν

Αθήνα:

Ιπποδάμειας 79 Ίλιον 
Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miào diān) 210 2693754 - 694 0075311

Ιάσονος Μαράτου 14 Ζωγράφου
Ιωάννης Καναβός 697 3965266

Θεσσαλονίκη:

Καθολικών 4 (κέντρο, περιοχή Βαλαωρίτου)
Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης 690 8769274

Copyright

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.chanwushaolin.org.gr, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της σχολής "Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Nαού Σαολίν".