Menu
A+ A A-

Το μοναστηριακό φτυάρι 方便鏟 (Fāng biàn chǎn)

FangBianChan铲是少林武僧常用的兵器之一。相传宋代鲁智深入少林学艺十八年以大铲独树一帜,威震中原,至今仍有鲁侠铲留传少林。少林铲法,不轻传外人。

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το φτυάρι επιλέχτηκε ως το βασικό όπλο για τους υψηλόβαθμους μοναχούς Σαολίν. Οι μοναχοί Σαολίν το μετέφεραν μαζί τους στα μοναχικά τους ταξίδια για προσκύνημα και για την προστασία τους. Η δευτερεύουσα χρήση του ήταν η εξυπηρέτηση των θρησκευτικών υποχρεώσεων του μοναχού. Το συγκεκριμένο σχήμα που είχε του επέτρεπε να χρησιμοποιείται έξοχα για σκάψιμο, ώστε να βοηθάει τους ανθρώπους να χτίζουν τα σπίτια τους και να θάβουν τους νεκρούς τους. Όταν ήταν απαραίτητο το χρησιμοποιούσαν και ως όπλο. Ο αξιοσέβαστος Μπόντι Ντάρμα ή γνωστός στην Κίνα ως Τα Μο 达摩 (Dá mó), ο ιδρυτής του βουδισμού Τσαν, απεικονίζεται συχνά να κρατά φτυάρι.

Η σύγχρονη ονομασία του όπλου είναι Φανγκ Μπιέν Τσαν, το οποίο σημαίνει φτυάρι κατάλληλο για κίνηση και στις 4 κατευθύνσεις. Παλαιότερα το φτυάρι ονομαζόταν απλά "Bουδιστικό μοναστηριακό φτυάρι". Πολλοί δάσκαλοι χρησιμοποίησαν τον όρο Γιούε Για Τσαν (Yue Ya Chan) "Φτυάρι ημισέληνος", εξαιτίας του σχήματος της λάμας στο κάτω μέρος του όπλου. Αιώνες πριν το φτυάρι ονομαζόταν Λου Τσι Ντενγκ Τσαν (Lu Zhi Deng Chan), Λου Τσι (από το όνομα του δημιουργού του), Ντανγκ (από τον ήχο που κάνουν τα μεταλλικά αντικείμενα όταν συγκρούονται) και Τσαν (φτυάρι).

Η προφορική παράδοση από τους παλιούς δασκάλους της μονής Σαολίν αναφέρει ότι το βάρος, το μήκος και το σχήμα αυτού του μοναδικού όπλου των Σαολίν, το σχεδίασε ο διάσημος μοναχός Λου Τσι Σεν 鲁智深 (Lǔ zhì shēn), αφού συνειδητοποίησε τι είχε κάνει σε άλλους ανθρώπους και τι προβλήματα είχε δημιουργήσει στο δάσκαλο του και στο μοναστήρι.

Η ίδια η λέξη Μπούντα σημαίνει αφύπνιση, και έτσι ο ήχος της καμπάνας είναι σημαντικός στις Βουδιστικές ασκήσεις. Οι βουδιστικές καμπάνες έχουν υψηλή πνευματική σημασία. Οι αφοσιωμένοι χτυπούν κάθε φορά την καμπάνα για τη συγχώρεση μίας αμαρτίας καθώς ανεβαίνουν στο μοναστήρι. Το σχήμα του φτυαριού μοιάζει με μία ανάποδη καμπάνα του μοναστηριού. Και από τις δύο πλευρές κρέμονταν μικρότερες καμπάνες ώστε να παράγεται ήχος καθώς το όπλο κινείται ή χρησιμοποιείται. Έχεις ακούσει ποτέ την έκφραση "αυτή η καμπάνα χτυπάει για σένα;". Αυτό συνέβη στον μοναχό Λου Τσι Σεν. Είχε αφιερωθεί στο να βρει ένα τρόπο να μετανοήσει. Καθώς δούλευε στα χωράφια του μοναστηριού, έσπασε το φτυάρι του και την ίδια στιγμή ακούστηκαν οι καμπάνες της μονής. Αμέσως προσπάθησε να φτιάξει το φτυάρι. Όταν το τελείωσε ήταν πολύ χαρούμενος για αυτό που είχε φτιάξει. Όταν όμως προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει, το νέο του φτυάρι ήταν ασταθές λόγω της βαριάς άκρης του. Έπρεπε έτσι να βρει ένα τρόπο να το διορθώσει. Καθώς ξεκουραζόταν τον τύφλωσε ένα έντονο φως. Λέγεται ότι η βουδιστική θεότητα του φωτός του φανέρωσε δύο λέξεις, "κενότητα και παραίσθηση".
 
Πήγε λοιπόν στον ηγούμενο και του εξιστορήθηκε τι είχε συμβεί. Ο ηγούμενος δεν μίλησε καθόλου. Του έδειξε μονάχα το φεγγάρι με το δάκτυλό του και έφυγε. Για πολλές μέρες ο μοναχός Λου περίμενε το δάσκαλό του για να λύσει το πρόβλημά του. Μια μέρα ο δάσκαλός του πήγε σε αυτόν και χωρίς να του πει τίποτα του έδειξε ένα ζητιάνο με το δάκτυλό του, τον οποίο πολλοί θεωρούσαν τρελό. Ο μοναχός Λου πήγε σε αυτόν και του διηγήθηκε τι είχε συμβεί. Τότε ο ζητιάνος τον κοίταξε και του είπε: "Η ημισέληνος αντιπροσωπεύει τις δυνάμεις του φεγγαριού και αυτές που αντανακλά και αυτές που δέχεται. Μία ανάποδη ημισέληνος αντιπροσωπεύει την κενότητα και την παραίσθηση".
 
Ο μοναχός Λου κατάλαβε τι είχε πει ο ζητιάνος και γύρισε να φύγει, όμως είχε ξεχάσει να ευχαριστήσει τον τρελό ζητιάνο και σταμάτησε. Όταν κοίταξε στο μέρος όπου καθόταν, δεν είδε τίποτα. Γύρισε στο μοναστήρι και τελικά κατάφερε να τελειώσει την κατασκευή του φτυαριού του. Το καινούριο του φτυάρι κινούνταν με πολύ χάρη και το αποτέλεσμα του ήχου που παρήγαγε ήταν εκπληκτικό. Το αρχικό του ύψος ήταν 2,10μ. και το βάρος του 23 κιλά.
 
Παρ' όλο που για πολλούς δεν ήταν πολύ σεβαστός μοναχός, θεωρήθηκε ο πατέρας του μοναστηριακού φτυαριού. Ένας μοναχός Σαολίν οπλισμένος μόνο με ένα κοντάρι θεωρούνταν ίσος με 20 πεζούς στρατιώτες οπλισμένους με σπαθί. Όταν όμως ένας Σαολίν μοναχός ήταν οπλισμένος με μοναστηριακό φτυάρι θεωρούνταν υπεράνθρωπος. Λέγεται ότι ο μοναχός Λου Τσι Σεν κατάφερε να τρέψει σε φυγή μόνος του περισσότερους από 150 εχθρούς.

Η πολεμική τεχνική του φτυαριού των Σαολίν δεν διαδόθηκε ποτέ σε κάποιον έξω από το μοναστήρι έως και σήμερα.

FaLang translation system by Faboba

Επικοινωνια:

Shaolin Temple Secular Disciple's Union in Greece
Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Ναού Σαολίν

Αθήνα:

Ιπποδάμειας 79 Ίλιον 
Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miào diān) 210 2693754 - 694 0075311

Ιάσονος Μαράτου 14 Ζωγράφου
Ιωάννης Καναβός 697 3965266

Θεσσαλονίκη:

Καθολικών 4 (κέντρο, περιοχή Βαλαωρίτου)
Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης 690 8769274

Copyright

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.chanwushaolin.org.gr, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της σχολής "Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Nαού Σαολίν".