Menu
A+ A A-

O ηγούμενος Φου Τζου και η πρακτική των πολεμικών τεχνών 福居演武 (Fú jū yǎnwǔ)

shaolin-wugong-fuju宋初年(约961年),少林寺方丈大和尚福居,一连三次邀集全国十八家武林高手会于少林寺,进行武功技法交流。广泛吸取众家之长,最后会集成册,整理了一套少林拳谱,流传至今。此拳谱把十八家的手法妙处,作了如下概括的记载:“夫掌拳要以太祖长拳起手,韩通臂为郑恩之缠封尤妙,温天之短拳更奇,马藉短打最佳,孙恒猴拳且盛,黄祜之靠身难近,锦盛之面掌疾飞,金箱之癒于通拳,刘星之勾搂探手,潭方之滚漏贯耳,燕青之粘拿跃法,林冲之鸳鸯脚强,孟苏七势连掌,崔连之窝里炮捶,杨滚之捆手掳真人,王郎之螳螂克敌,高怀德之摔硬崩。……夫短打者即长拳,原自少林福居禅师删集也。”据《少林寺拳谱秘抄》记载:宋太祖乾德一年(963年),福居指示弟子灵智、灵敏、灵丘等,将十八家武艺结合宋以前寺僧习武的经验,汇编成《少林拳谱》四十八卷,其中拳术一百七十三套,十八般兵器一百三十三套,奇功墨录集(包括点穴、擒拿、卸骨、徒手)二十一篇,共计327套,附图三千八百九十五幅。

To πρώτο έτος της δυναστείας Σουνγκ 宋朝 (Sòng cháo 960 - 1279) - το 961μ.Χ. - o δάσκαλος Φου Τζου 福居 (Fú jū) και ιερείς του μοναστηριού Σαολίν, κάλεσαν από κοινού δάσκαλους από όλη την Κίνα, με σκοπό την ανταλλαγή και περεταίρω ενίσχυση των περιεχόμενων των πολεμικών τεχνών Σαολίν. Ανάμεσα σε αυτούς τους δάσκαλους ήταν και ο ιδρυτής της δυναστείας Σουνγκ, ο αυτοκράτορας Τσάο Κουάνγκ Γιν 赵匡胤 (Zhào kuāng yìn 927 - 976).

Τρεις φορές, για μια περίοδο τριών ετών κάθε φορά, δάσκαλοι από πολλά μέρη της Κίνας εισέρχονταν στην μονή Σαολίν. Από αυτούς, 18 διάσημοι δάσκαλοι της Κίνας από 18 διαφορετικές κινέζικες πολεμικές τέχνες, επιλέχτηκαν και παρέμειναν στο μοναστήρι όπου κάποιοι γίνανε μοναχοί.

Το έτος 963 ο ηγούμενος Φου Τζου μαζί με τρεις μαθητές του, δημιούργησαν 48 τόμους πολεμικών τεχνών με σύνολο 173 άοπλες φόρμες και 143 φόρμες όπλων, καθώς βελονισμό, Τσι Κουνγκ και Τσιν Να, με ένα σύνολο 327 μορφών σε σκίτσα, καταγεγραμμένα στα αρχεία του μοναστηριού.

Αργότερα ο ηγούμενος Φου Τζου συνέλεξε από τα αρχεία του μοναστηριού, διάφορες φόρμες και τεχνικές, βάζοντάς τες σε ένα εγχειρίδιο πολεμικών τεχνών Σαολίν. Αυτό το εγχειρίδιο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τους μοναχούς, με σκοπό να μη δημοσιοποιηθεί και ονομάστηκε Μι Σόου 秘手 (Mì shǒu) "Μυστικά χέρια". Ο Φου Τζού πέρασε αυτήν την ύλη του εγχειριδίου σε 26 μοναχούς. Τελικά αυτό το εγχειρίδιο δημοσιοποιήθηκε κατά την διάρκεια της δυναστείας Τσινγκ 清朝 (Qīng cháo 1644 - 1911), με τον τίτλο Λούοχαν Σινγκ Kουνγκ Τουάν Τα 罗汉行功短打 (Luóhàn xíng gōng duǎn dǎ) "Ο διαφωτισμένος που εξασκεί κοντό χτύπημα από εικονογραφημένο εγχειρίδιο".

Οι 18 δάσκαλοι που προσκλήθηκαν στη μονή Σαολίν ήταν:

Τσάο Κουάν Γιν 赵匡胤 (Zhào kuāng yìn)
Χαν Τουνγκ 韩通 (Hán tōng)
Τσανγκ Αν 郑恩 (Zhèng ēn)
Μα Τζι 马籍 (Mǎ jí)
Τζιν Σιάνγκ 金相 (Jīn xiàng)
Λιού Σινγκ 刘兴 (Liú xìng)
Γιάν Τσινγκ 燕青 (Yàn qīng)
Ουέν Γιουάν 温元 (Wēn yuán)
Σουίν Χανγκ 孙恒 (Sūn héng)
Μιέν Σανγκ 绵盛 (Mián shèng)
Χουάι Ντε 怀德 (Huái dé)
Ταν Φενγκ 谭方 (Tán fāng)
Λιν Τσουνγκ 林沖 (Lín chōng)
Μενγκ Σου 孟苏 (Mèng sū)
Γιάνγκ Κουίν 杨滚 (Yáng gǔn)
Τσούι Λιάνγκ 崔连 (Cuī lián)
Χουάνγκ Γιόου 黄佑 (Huáng yòu)

Ουάνγκ Λανγκ 王朗 (Wáng lǎng)

Πηγή: Η παράδοση Σαολίν - Το χρονικό μιας αρχαίας κληρονομιάς, του δάσκαλου Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miào diān).

Η παράδοση Σαολίν 少林相传 (Shàolín xiāng chuán)

Aπαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση ή αναμετάδοση ή διασκευή και αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή ηχογραφικό του παρόντος έργου ή μέρος αυτού, χωρίς την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ έγγραφη άδεια του ΕΚΔΟΤΗ και του ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ. Νόμος 2121/1993 και Κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείγμα της ψηφιακής έκδοσης "Η Παράδοση Σαολίν" διατίθεται εδώ.

FaLang translation system by Faboba

Επικοινωνια:

Shaolin Temple Secular Disciple's Union in Greece
Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Ναού Σαολίν

Αθήνα:

Ιπποδάμειας 79 Ίλιον 
Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miào diān) 210 2693754 - 694 0075311

Ιάσονος Μαράτου 14 Ζωγράφου
Ιωάννης Καναβός 697 3965266

Θεσσαλονίκη:

Καθολικών 4 (κέντρο, περιοχή Βαλαωρίτου)
Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης 690 8769274

Copyright

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.chanwushaolin.org.gr, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της σχολής "Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Nαού Σαολίν".