Menu
A+ A A-

Το βουνό Σουνγκ 嵩山 (Sōng Shān)

song-shan嵩山地区是中华文明的发源地,历史悠久,是我国古代最早的政治、经济、文化中心,也是我国古代重要的政治、经济、文化中心之一。嵩山地区不仅风景优美,而且文化高度繁荣,这里道、佛、儒三教荟萃,三教中最早、最具影响力的典型代表,今天依然散发着迷人的魅力。

 嵩山古名为外方、嵩高、崇高,位于河南省西部,属伏牛山系,地处登封市西北面,是五岳的中岳。总面积约为450平方公里,嵩山又分为少室山和太室山两部分,共72峰,最高峰峻极峰高达1491.7米。

Η κινέζικη λέξη Σουνγκ 嵩 (Sōng) σημαίνει "πάρα πολύ ψηλό" και η λέξη Σαν 山 (Shān) σημαίνει "βουνό". Το βουνό Σουνγκ κατέχει μια ιδιαίτερη γεωγραφική θέση. Η θέα του είναι τόσο σαγηνευτική και τόσο περίτεχνα διακοσμημένη από τον αρχαίο πολιτισμό, που έχει καταλήξει να ονομάζεται "Το καμάρι της Κίνας" και "Ο βασιλιάς των πέντε ιερών βουνών". Τα πέντε ιερά βουνά είναι το βουνό Τάι 泰山 (Tài shān) στην ανατολή, το βουνό Χούα 华山 (Huà shān) στη δύση, το βουνό Χανγκ 衡山 (Héng shān) στο νότο, το βουνό Χανγκ 恒山 (Héng shān) στο βορρά και το βουνό Σουνγκ 嵩山 (Sōng shān) στο κέντρο. Τα δύο βουνά Χανγκ είναι διαφορετικά στην κινέζικη γραφή. Από γεωγραφική άποψη, το βουνό Σουνγκ βρίσκεται στο κέντρο της Κίνας.

Σύμφωνα με μια αρχαία κινέζικη αντίληψη, ο ουρανός ήταν στρογγυλός και η γη τετράγωνη. Πίστευαν ότι ο κόσμος ήταν φτιαγμένος από εννέα ηπείρους. Το βουνό Σουνγκ στέκονταν αγέρωχο στη μέση της υποτιθέμενης "κεντρικής ηπείρου", η περιοχή που είναι τώρα γνωστή ως επαρχία Χο Ναν 河南 (Hé nán).

Στα δυτικά γειτονεύει με μια αρχαία πόλη, τη Λούο Γιάνγκ 洛阳 (Luò yáng), η οποία ήταν η πρωτεύουσα εννέα δυναστειών. Στα ανατολικά γειτονεύει με δύο άλλες αρχαίες πόλεις, την Τσενγκ Τσόου 郑州 (Zhèng zhōu) και την Κάι Φενγκ 开封 (Kāi fēng). Στο βορρά βρίσκεται ο ποταμός Τσανγκ Τζιάνγκ 长江 (Cháng jiāng) "Μακρύς ποταμός" και στο νότο τα νερά Γιν Σούι 飲水 (Yǐn shuǐ).

Το βουνό Σουνγκ αποτελείται από απότομες κορυφογραμμές. Καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 450 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι τοποθετημένο στο κέντρο και τα άλλα τέσσερα ιερά βουνά είναι σαν "τα αστέρια που περιβάλλουν το φεγγάρι". Αυτός είναι ο λόγος που οι αρχαίοι Κινέζοι πίστευαν ότι ήταν στο "Κέντρο των εννέα ηπείρων" και "Απέναντι από το κέντρο του παραδείσου".

Το βουνό Σουνγκ υψώθηκε πάνω από την επιφάνεια του νερού περίπου 500.000.000 χρόνια πριν και έγινε μια από τις πρώτες τοποθεσίες ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Υπάρχουν πολλές απομονωμένες σκιερές κοιλάδες και υπέροχες απόκρημνες κορυφές, καθώς και αναρίθμητες ιστορικές τοποθεσίες. Είναι το πιο όμορφο από τα πέντε ιερά βουνά. Αποτελείτε κυρίως από δύο ψηλές οροσειρές την Τάι Σι 太室山 (Tài shì shān) και τη Σάο Σι 少室山 (Shǎo shì shān). Υπάρχουν συνολικά 72 κορυφές με ψηλότερη την κορυφή Τζουίν Τζι 峻极 (Jùn jí) έως 1491,7 μέτρα. Κάθε μια κορυφή έχει τη δική της ιστορική σημασία και ένα μικρό φυσικό θαύμα. Ο Φου Μέι (Fu Mei) ένας διάσημος ποιητής της δυναστείας Μίνγκ 明朝 (Míng cháo 1368 - 1644) έγραψε: "Η οροσειρά Τάι Σι είναι σαν ένα κοιμώμενο δράκο και η οροσειρά Σάο Σι μοιάζει με ένα φοίνικα που χορεύει".

Το κεντρικό βουνό αφθονεί σε φυσική ομορφιά και ιστορικές αναμνήσεις όπως μοναστήρια, ναοί, αβαεία, παγόδες, καταφύγια, προσκυνητάρια, στέπες, αποβάθρες, μέγαρα, υπόστεγα, ιερά, σπηλιές, αγάλματα, ανάγλυφες παραστάσεις, γλυπτά, τοιχογραφίες, πάρκα, κήποι, αρχαιολογικές στήλες, επιγραφές, μνημεία, αρχαία δέντρα κ.α. Είναι όλα σαν τα άστρα στον ουρανό.

Πάνω από 70 αυτοκράτορες των αρχαίων δυναστειών είχαν έρθει να επισκεφθούν και να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτό το ιερό βουνό. Επίσης ποιητές, άνθρωποι των γραμμάτων, πρίγκιπες, δούκες, υπουργοί, Κινέζοι και ξένοι τουρίστες έρχονται να θαυμάσουν την υπέροχη θέα. Έχουν γράψει βιβλία, έχουν σχεδιάσει πίνακες και έχουν σκαλίσει πάνω σε βράχους για να τιμήσουν το προσκύνημά τους στο βουνό.

Κινέζοι αρχαίοι ιστορικοί έχουν επισημάνει: "Ο Βουδισμός, ο Κομφουκιανισμός και ο Ταοϊσμός συνυπήρξαν και ευημέρησαν στο βουνό Σουνγκ". Μαθητές από διαφορετικές θρησκείες και σοφοί από διαφορετικές θρησκευτικές αρχές, ερμηνεύουν και αναπτύσσουν τις θεωρίες τους στην ίδια γειτονιά, συζητώντας μεταξύ τους για να φτάσουν στον ίδιο στόχο, την απόλυτη αρετή και την ύστατη αρμονία. Το βουνό Σουνγκ είναι συμβολισμός ενός μοναδικού φαινομένου σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των θρησκειών της Κίνας.

Η μονή Σαολίν, το προγονικό μέγαρο του Βουδισμού Τσαν και του Κουνγκ Φου, η ακαδημία Σουνγκ Γιάνγκ Σου Γιουάν 嵩阳书院 (Sōng yáng shū yuàn), ένα από τα τέσσερα πιο διάσημα σχολεία του Κομφουκιανισμού της υψηλότερης εκπαίδευσης στην αρχαία Κίνα και ο ναός των Ταοϊστών Τσουνγκ Γιουέ 中岳庙 (Zhōng yuè miào), συνυπάρχουν για εκατοντάδες χρόνια χωρίς να προκαλούν εχθρικά συναισθήματα.

shaolin_si_-_song_shan

song_yang_shu_yuan_-_song_shanzhong_yue_miao_-_song_shan

Σοφοί άντρες και των τριών θρησκειών συνεργάστηκαν για να συνεισφέρουν στον ένδοξο αρχαίο κινέζικο πολιτισμό.

FaLang translation system by Faboba

Επικοινωνια:

Shaolin Temple Secular Disciple's Union in Greece
Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Ναού Σαολίν

Αθήνα:

Ιπποδάμειας 79 Ίλιον 
Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miào diān) 210 2693754 - 694 0075311

Ιάσονος Μαράτου 14 Ζωγράφου
Ιωάννης Καναβός 697 3965266

Θεσσαλονίκη:

Καθολικών 4 (κέντρο, περιοχή Βαλαωρίτου)
Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης 690 8769274

Copyright

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.chanwushaolin.org.gr, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της σχολής "Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Nαού Σαολίν".