Menu
A+ A A-

Ψεύτικοι μοναχοί 假和尚 (Jiǎ hé shàng)

Η ύπαρξη των "ψευδο-μοναχών" όχι μόνο πρόσφατα αλλά και εκατοντάδες χρόνια πριν, προκάλεσε μεγάλη σύγχυση. Στη δυναστεία Σουνγκ 宋朝 (Sòng cháo 960 - 1279), ο αυτοκράτορας Τζάο Κουαν Γίν 赵匡胤 (Zhào kuāng yìn 927 - 976), ο οποίος είχε μαθητεύσει στη μονή Σαολίν, έστειλε στρατηγούς του στο μοναστήρι με σκοπό να διδαχτούν και να διδάξουν τους στρατιώτες μοναχούς κάποιες μεθόδους μάχης, οι οποίες ονομάστηκαν "Ο πρόγονος της μακριάς γροθιάς", για να χρησιμοποιούνται ως εξεταστικά σύνολα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούσαν να ξεχωρίσουν ποιός ήταν πραγματικός Σαολίν μοναχός. Στην περίπτωση που δεν τα γνώριζαν, σήμαινε ότι ήταν "ψευδο-μοναχοί".

Τα τελευταία χρόνια, το μοναστήρι Σαολίν, κατοχύρωσε το σύμβολο του, με σκοπό την αποφυγή κατάχρησης του ονόματός του. Υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δήλωναν μάχιμοι μοναχοί, ενώ δεν είχε καμία σχέση με το μοναστήρι. Έδιναν παραστάσεις ως μοναχοί, χρησιμοποιώντας πολεμικές τέχνες Σαολίν για να κερδίζουν χρήματα.

Υπήρχαν ακόμη και εταιρίες που πουλούσαν "Λουκάνικα Σαολίν". Πολλοί και με ποικίλους τρόπους εκμεταλλεύτηκαν τη φήμη του μοναστηριού Σαολίν και φυσικά αυτοί οι "ηθοποιοί" δεν ακολουθούσαν το Βινάγια (Vinaya) "Μοναστικούς κώδικες συμπεριφοράς".

Όλα αυτά έχουν αμαυρώσει τα τελευταία χρόνια την εικόνα του Σαολίν. Ίσως να έχει βοηθήσει σε αυτό, τόσο η παρερμηνεία όσο και η έλλειψη γνώσεων για τους μάχιμους μοναχούς, το επίπεδο των αξιών τους και τη θέση τους στο μοναστήρι. Όταν κάποιος εκφέρει άποψη χωρίς να έχει πλήρη γνώση για τους μάχιμους μοναχούς, κρίνει λανθασμένα και τους χειροτονημένους πλήρως μοναχούς δημιουργώντας αβάσιμη και αδικαιολόγητη άρνηση απέναντί τους. Πόσο μάλλον  όταν αυτοί που νομίζει ως πραγματικούς μάχιμους μοναχούς να είναι ψευδο-μοναχοί που υποτίθεται ότι ακολουθούν τους "Μοναστικούς κώδικες συμπεριφοράς".

Ο δάσκαλος Σι Ντε Γιάνγκ, δίνει έμφαση στο "να μην ξεχνάς την καρδιά του Σαολίν". Όταν βλέπουμε τους μάχιμους μοναχούς να κάνουν επίδειξη ή να εξασκούνται στις πολεμικές τέχνες, ή ακόμα και όταν διδασκόμαστε από αυτούς, να θυμόμαστε ότι η καρδιά όλων αυτών είναι το Τσαν. "Μην ξεχνάς την καρδιά του Σαολίν". Στις μέρες μας η ομάδα που υποδύονται τους μάχιμους μοναχούς, κάνει επίδειξη πολεμικών τεχνών σε ένα δελεαστικό πλέγμα ιστορικών θρύλων συνυφασμένα με τη Βουδιστική φιλοσοφία, έτσι ώστε να αναδείξει το βαθύτερο νόημα. Προσπαθήστε να μην μένετε στην επιφάνεια.

Πολλοί άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν και εκμεταλλεύονται το μοναστήρι. Υπάρχουν άνθρωποι με ξυρισμένα κεφάλια που φορούν βουδιστικές ρόμπες, χάντρες γύρω από το λαιμό και τους καρπούς τους, χωρίς να ακολουθούν το Τσαν ή τους "Μοναστικούς κώδικες συμπεριφοράς". Αυτό βέβαια δεν είναι επιζήμιο γι’ αυτούς που γνωρίζουν την αλήθεια.

"Εάν αληθινά θέλουμε να ασκηθούμε, ας ασκηθούμε με ειλικρίνεια".

                                            Ντε Γιάνγκ 德杨 (Dé yáng)

"Ένα μοναχό Σαολίν δεν θα τον αναγνωρίσεις από το ξυρισμένο κεφάλι και την μοναστική του ρόμπα ή ακόμα και από την ικανότητά του στο Ου Κουνγκ, θα τον αναγνωρίσεις από την καρδιά του".

                                                                                                           Χανγκ Τζουίν 恒君 (Héng jūn)

FaLang translation system by Faboba

Επικοινωνια:

Shaolin Temple Secular Disciple's Union in Greece
Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Ναού Σαολίν

Αθήνα:

Ιπποδάμειας 79 Ίλιον 
Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miào diān) 210 2693754 - 694 0075311

Ιάσονος Μαράτου 14 Ζωγράφου
Ιωάννης Καναβός 697 3965266

Θεσσαλονίκη:

Καθολικών 4 (κέντρο, περιοχή Βαλαωρίτου)
Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης 690 8769274

Copyright

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.chanwushaolin.org.gr, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της σχολής "Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Nαού Σαολίν".