Menu
A+ A A-

Μα Μπου 马步 (Mǎ bù) "Στάση Αλόγου"

shaolin-mabu---shi-miao-wen_2马步是许多门派的根基功夫,各派的马步大同小异,站马步桩主要有两个目的,一是练腿力,二是练内功。站桩就是聚气。

H στάση Μα Μπου 马步 (Mǎ bù) "Στάση Αλόγου", είναι η πιο σημαντική στάση των πολεμικών τεχνών Σαολίν. Αν πραγματικά θέλουμε να μάθουμε καλό Ου Κουνγκ 武功 (Wǔ gōng) "Πολεμική δεξιότητα", πρέπει να εκτελούμε αυτή τη στάση επί μερικούς μήνες, πριν αρχίσουμε το καθ' αυτό Ου Κουνγκ, όπως έκαναν οι σπουδαστές Σαολίν στο παρελθόν. Διαφορετικά, θα πρέπει να ασκηθούμε στη στάση επί δύο βδομάδες και ύστερα να μάθουμε άλλες στάσεις και φόρμες.

Οι στάσεις αποτελούν το θεμέλιο πάνω στο οποίο κτίζονται τα πρότυπα-μορφές των πολεμικών τεχνών και η στάση Mα Μπου θεωρείται η "μητέρα" όλων των στάσεων. Η δύναμη και η ικανότητα που προέρχονται από αυτήν, θα μας βοηθήσει να εκτελέσουμε σωστά και τις άλλες στάσεις. Ενισχύει τη δύναμη των ποδιών, αντικαθιστά την "παλιά" δύναμη με νέα, με την οποία μπορούμε - εκτός των άλλων ευεργετημάτων - να σπάμε τούβλα με τα πόδια, να βαδίζουμε πολλά χιλιόμετρα χωρίς να νιώθουμε κούραση κ.α. Σε ορισμένες στιγμές, όταν η παλιά δύναμη έχει φύγει, αλλά η νέα δύναμη δεν έχει ακόμη συσσωρευτεί, τα πόδια μπορεί να είναι πολύ αδύναμα και ίσως να υπάρχει δυσκολία ακόμη και στην ανάβαση μιας σκάλας. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία και τα πόδια σε λίγο χρόνο θα είναι πάλι δυνατά.

Η εξάσκηση στη στάση Mα Μπου χαμηλώνει επίσης το κέντρο βάρους από το στήθος κάτω στο επίπεδο της κοιλιάς, κάνοντάς μας "ζωηρούς πάνω και σταθερούς κάτω", που σημαίνει ότι είμαστε σε εγρήγορση και καλά ισορροπημένοι, τόσο σωματικά όσο και νοητικά. Τέλος, η εξάσκησή της δημιουργεί μια σφαίρα ζωτικής ενέργειας στο υπογάστριο Νταν Τιέν 丹田 (Dān tián) "Τομέας ελιξιρίου" ή "Ενεργειακό πεδίο". Μόνον όταν διαθέτουμε επαρκή ζωτική ενέργεια στο Νταν Τιέν μπορούμε να ασκηθούμε αποτελεσματικά για εσωτερική δύναμη, επειδή είναι η πηγή από την οποία κυλάει η εσωτερική δύναμη.

Χρήσιμες παρατηρήσεις για την σωστή εξάσκηση της στάσης Μα Μπου:

Ο κορμός πρέπει να είναι ευθύς και οι μηροί παράλληλοι προς το έδαφος. Πρέπει να προσέxουμε να μην σηκώνουμε το σώμα όταν κουραζόμαστε, κάτι που αναπόφευκτα όλοι οι αρχάριοι το κάνουν, σχεδόν χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Παρόλο που μπορεί να προκληθεί κάποια ένταση από τη στάση, χαλαρώνουμε το σώμα και το νου. Εστιάζουμε το νου μας στο υπογάστριο. Τα μάτια να είναι ανοιχτά ή κλειστά, αλλά δεν πρέπει να σκεπτόμαστε τίποτα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντέχουν σε αυτή τη στάση ούτε ένα λεπτό αλλά εμείς θα πρέπει να την αντέχουμε το λιγότερο πέντε λεπτά. Εξασκώντας τη στάση Μα Μπου παράλληλα μπορούμε να εξασκούμε και τις άλλες βασικές στάσεις.

FaLang translation system by Faboba

Επικοινωνια:

Shaolin Temple Secular Disciple's Union in Greece
Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Ναού Σαολίν

Αθήνα:

Ιπποδάμειας 79 Ίλιον 
Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miào diān) 210 2693754 - 694 0075311

Ιάσονος Μαράτου 14 Ζωγράφου
Ιωάννης Καναβός 697 3965266

Θεσσαλονίκη:

Καθολικών 4 (κέντρο, περιοχή Βαλαωρίτου)
Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης 690 8769274

Copyright

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.chanwushaolin.org.gr, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της σχολής "Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Nαού Σαολίν".