Σάν Ντα 散打 (Sǎn dǎ) "Διασκόρπιση και Χτύπημα"
散打也叫散手,古时称之为相搏、手搏、技击等,简单而言就是两人徒手面对面地打斗。散打是国标武术一个主要的表现形式,以踢、打、摔、拿四大技法为主要进攻手段。另外,还有防守、步法等技术。散打也是现代体育运动项目之一,双方按照规则,利用踢、打、摔等攻防战术进行徒手搏击、对抗。散打是中国传统武术的擂台形式,也是中国武协为了使武术能够与现代体育运动相适应所整理而成。
Το σύστημα μάχης, Σάν Ντα 散打 (Sǎn dǎ) "Διασκόρπιση και Χτύπημα" ή Σαν Σόου 散手 (Sàn shǒu) "Ελεύθερο χέρι", είναι μια μορφή κινεζικής πυγμαχίας, αυτοάμυνας και μαχητικού αθλήματος απόγονος του αρχαίου κινεζικού συστήματος Σιάνγκ Μπο 相搏 (Xiāng bó) "Άοπλη πυγμαχία".
Δεν θεωρείται ένα αυτόνομο σύστημα μάχης, αλλά ένα σύστημα που συνδυάζει τεχνικές από διάφορες μορφές των παραδοσιακών κινέζικων πολεμικών τεχνών.
Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, η κινεζική κυβέρνηση "Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας" 中华人民共和国 (Zhōnghuá rénmín gònghéguó), συνειδητοποίησε την ανάγκη να επενδύση στην έρευνα και την ανάπτυξη των εθνικών πολεμικών τεχνών. Ανέθεσε αυτήν την έρευνα στον υπουργό άμυνας Πανγκ Ντε Χουάι 彭德怀 (Péng dé huái 1898 - 1974). Εκτός από δάσκαλους των κινεζικών πολεμικών τεχνών, ο στρατηγός Πανγκ Ντε Χουάι συγκέντρωσε γιατρούς, γυμναστές καθώς και άτομα που σχετίζονταν με τη σωματική άσκηση και την υγεία, με σκοπό την διάσωση και περεταίρω ανάπτυξη των πολεμικών τεχνών.
Από το έτος 1979, η κινεζική κυβέρνηση οργάνωσε το Σαν Ντα με στόχο την καλύτερη εκπαίδευση με κανόνες εφάμιλλους του δυτικού ανταγωνισμού, χρησιμοποιώντας επισήμως τον όρο Σαν Σόου για αυτήν την πρακτική. Το Σαν Σόου κατηγοριοποιείτε σε δύο βασικές μορφές, την παραδοσιακή μορφή με σκοπό την υγεία και την αυτοάμυνα και την αθλητική μορφή με σκοπό την αγωνιστικότητα.
Το νέο σύστημα θα πρέπει να τηρεί τρία κριτήρια:
- Απλότητα
- Αμεσότητα στην μάχη
- Αποτελεσματικότητα ενάντια σε ισχυρότερους αντιπάλους.
Περιλαμβάνει την πλήρη επαφή, με γροθιές, λακτίσματα και ρίψεις από λαβές ή σαρώματα.