Menu
A+ A A-

H μικρή γροθιά του χειμάρρου 小洪拳 (Xiǎo hóng quán)

xiaohong10少林小洪拳是少林拳术的基本拳技套路,是初学少林拳术的必修套路,故有十八拳之母”之说。小洪拳的步型有并步、弓步、马步、仆步、蹲步、虚步等,基本上安排了各家拳术的常见步型;手型有掌、拳、五花抓;手法有推掌、抢手、扳手、砍手、掠手、拦手、撩手、抓手;拳法有冲拳、劈拳、撩拳、砸拳、侧拳等;足法有踩脚、泼脚、勾脚;腿法有踢、弹、跳;身法有转身、缩身等;眼法有盯、迷、暴、瞪等,构成了完整的手、足、身、眼、步法,形成了一套系统的理法合一的攻防技术。其形姿小巧玲珑,节奏紧严,其技法刚健有力,朴实无花架,招含攻防,动着实战,自始至终,行在一线,突出了少林拳术的全部特点。

Η μορφή Σιάο Χουνγκ Τσουάν αποκαλείτε ο "γιος" του Σαολίν Κουνγκ Φου και η "μητέρα" των άλλων 18 δεξιοτήτων φορμών της μονής Σαολίν. Συνδυάζει όλες τις θεμελιώδεις αρχές του συστήματος Σαολίν και είναι από τα πρώτα σύνολα του Σαολίν Oυ Κουνγκ που πρέπει να μελετηθούν.

Πολλοί δάσκαλοι σήμερα μεταφράζουν λανθασμένα τους κινεζικούς χαρακτήρες Σιάο Χουνγκ Τσουάν 小洪拳 ως "Η μικρή κόκκινη γροθιά", αλλά από τους παλαιούς χρόνους αυτό το ύφος Σαολίν μεταφράζεται "Η μικρή γροθιά του χειμάρρου". Μέχρι σήμερα στη μορφή Σιάο Χουνγκ Τσουάν υπάρχει ο παλαιός τρόπος γραψίματος.

Υπάρχει και μια αναφορά για αυτή τη φόρμα, η οποία ειπώθηκε από τον μεγάλο δάσκαλο Σου Γιουίν 素云 (Sù yún 1923 - 1999), 30ης γενεάς Σαολίν, οποίος είχε ειδικευτεί στη μορφή Σιάο Χουνγκ Τσουάν.

Αυτό το ύφος πήρε το όνομά του από ένα γιο και έναν πατέρα που πήγαν ως πρόσφυγες και ως σπουδαστές στη μονή Σαολίν. Ύστερα από χρόνια εξέλιξής τους στο Σαολίν Κουνγκ Φου, μια μικρή φόρμα δόθηκε από το γιο και μια μεγάλη φόρμα δόθηκε από τον πατέρα στη μονή Σαολίν ως δώρο για τη συμπόνια και τη φιλοξενία που τους πρόσφεραν οι μοναχοί. Οι μοναχοί του μοναστηριού, έδωσαν το όνομα των δύο προσφύγων σε αυτές τις μορφές. Η μορφή του γιου ονομάστηκε Σιάο Χουνγκ Τσουάν "Η μικρή γροθιά Χουνγκ" και η μορφή του πατέρα ονομάστηκε Τα Χουνγκ Τσουάν "Η μεγάλη γροθιά Χουνγκ".

Τα ονόματα αυτών των συνόλων, μερικές φορές παρερμηνεύονται. Ο κινεζικός χαρακτήρας Χουνγκ (Hóng), πολλές φορές λανθασμένα ερμηνεύεται ως "κόκκινο". Ο χαρακτήρας Χουνγκ, δηλώνει "ροή" και όχι "κόκκινο". Η όμοια προφορά των χαρακτήρων προκαλεί σύγχυση. Ο χαρακτήρας που σημαίνει ροή, είναι ο ίδιος χαρακτήρας με το κινεζικό επώνυμο Χουνγκ, που στην ιστορία ήταν το επώνυμο του πατέρα και του γιού. Σε αυτή την περίπτωση όμως, ο χαρακτήρας αυτός δεν έχει την έννοια της καθομιλουμένης, γιατί ως οικογενειακό όνομα δεν μεταφράζεται.

Στην πραγματικότητα η αναφορά που κάνει ο δάσκαλος Σου Γιουίν για το Σιάο Χουνγκ Τσουάν, πρόκειται για θρύλο και όχι για ιστορία. Τα ιστορικά κείμενα στα αρχεία των Σαολίν, δίνουν μία τελείως διαφορετική εκδοχή της καταγωγής αυτών των μορφών. Είναι πιο αληθοφανή στοιχεία από την αφήγηση των παραδόσεων, παρόλο που και αυτές έχουν τη θέση τους στην ιστορία.

Σύμφωνα με τα ιστορικά κείμενα, ο Λι Σόου 李叟 (Li sǒu) είναι ο δημιουργός αυτών των μορφών.

Στη διάρκεια της δυναστείας Σουνγκ 宋朝 (Song 960 - 1279), ο δάσκαλος Λι Σόου μαζί με το δάσκαλο Μπάι Γιου Φανγκ 白玉峰 (Bái yù fēng) συνοδεύτηκαν στη μονή Σαολίν από τον μοναχό Τσουέ Γιουάν 觉远 (Jué yuǎn).

Ο Λι Σόου μελετούσε υπό την επίβλεψη του Μπάι Γιου Φανγκ. Διδασκόταν μία κίνηση και την εξασκούσε επιμελώς όλη τη νύχτα. Εξασκούνταν σκληρά, συχνά λουσμένος στον ιδρώτα ακόμα και τραυματισμένος από την επίπονη προσπάθεια, παραμελώντας πολλές φορές να φάει και να κοιμηθεί. Μετά από μια περίοδο συνεχούς εξάσκησης η τεχνική του αναπτύχθηκε σε υψηλό βαθμό. Σε αυτή την περίοδο ο Λι Σόου δημιούργησε από παλιότερα σχέδια του μοναστηριού Σαολίν, δύο μορφές πολεμικών τεχνών και τις ονόμασε Σιάο Χουνγκ Τσουάν 小洪拳 (Xiǎo hóng quán) "Η μικρή γροθιά του χειμάρρου" και Τα Χουνγκ Τσουάν 大洪拳 (Dà hóng quán) "Η μεγάλη γροθιά του χειμάρρου".

Αυτές οι δύο μορφές δημιουργούν ένα ανεξάρτητο σύστημα. Η μορφή Τα Χουνγκ Τσουάν είναι μια ανάπτυξη της μορφής Σιάο Χουνγκ Τσουάν και η παρουσίαση τους είναι σχεδόν πανομοιότυπη. Οι δύο μορφές Χουνγκ, διδάσκονται αναλλοίωτες στο μοναστήρι Σαολίν έως σήμερα.

Δείτε εδώ σχετικό βίντεο με τη μορφή Σιάο Χουνγκ Τσουάν.

 Εσωτερικό υλικό του μοναστηριού Σαολίν 少林寺内部资料

FaLang translation system by Faboba

Επικοινωνια:

Shaolin Temple Secular Disciple's Union in Greece
Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Ναού Σαολίν

Αθήνα:

Ιπποδάμειας 79 Ίλιον 
Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miào diān) 210 2693754 - 694 0075311

Ιάσονος Μαράτου 14 Ζωγράφου
Ιωάννης Καναβός 697 3965266

Θεσσαλονίκη:

Καθολικών 4 (κέντρο, περιοχή Βαλαωρίτου)
Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης 690 8769274

Copyright

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.chanwushaolin.org.gr, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της σχολής "Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Nαού Σαολίν".