Menu
A+ A A-

Η γροθιά του άνθους της δαμασκηνιάς 梅花拳 (Méi huā quán)

meihua9據《少林拳譜》記栽:宋代著名武僧福居和尚的弟子覺大在少林寺方丈室前的一梳冬梅榭前演練羅漢十八手,正當他練的汗流夾背,頭上冒珠時,福居走逷来説道:“練的好,練功人就應當像這抹冬梅一樣在萬未枯死的殘冬,吐蕊争艷,殊奇獨一,造化人間,練功也是如此,不可一一照搬,守舊而進……”·覺大聽福居這麽一啓發,立時茅塞頓開,使脱掉絮衫,矗立在梅花前,站了許久,待全身發冷時,抖抖精神》園着冬梅苦練拳脚,但他没有按照平日跟師父學的套路,随意練把、拳打、脚踢、俯仰、滚卧、彈、踹、騰躍、活潑而剛健,紫了就變緩,柔如閨姑抽絲,輕如蜻蜒點露,行如狸猫踩棉,此時在圍觀的東備却齊聲稱贊,拍手叫好,有個和尚誠懇的問:“師兄,這叫什麽拳,如此雄倖壯觀”。覺大思忖了 一會,信口開河的説:“此乃梅花拳矣從此,凳大練的這套拳就定名少林梅花拳,因爲覺大年僅十一歲,故稱覺大掩花拳·原有九十六式,後經元初的許那羅(又名緊那羅王)簡化改變成29勢,擬名爲小梅花拳.此拳系根據著名武僧永祥和尚示範動作而編

Στην περίοδο της δυναστείας Σουνγκ 宋朝 (Sòng cháo 960 - 1279), ένας σπουδαστής Σαολίν μόλις έντεκα ετών, ο Τσουέ Τα 覺大 (Jué dà), ήταν μαθητής του τότε ηγούμενου της μονής Σαολίν, σεβασμιότατου Φου Τζου 福居 (Fú jū). Μια χειμωνιάτικη μέρα, στην καθιερωμένη προπόνησή του εξασκούσε την μορφή Λούοχαν Σίπα Σόου 罗汉十八手 (Luóhàn shíbā shǒu) "Οι 18 τεχνικές χεριών του διαφωτισμένου". Όταν μετά από σκληρή εξάσκηση και πολύ ιδρώτα ο μικρός έπεσε εξαντλημένος στο πάτωμα, ο δάσκαλός Φου Τζου του είπε ότι μοιάζει με το άνθος του δέντρου της δαμασκηνιάς. Ο Τσούε Τα αμέσως πήγε έξω από το μοναστήρι και στάθηκε ακίνητος κάτω από ένα δέντρο της δαμασκηνιάς παρατηρώντας το, προσπαθώντας να καταλάβει τα λόγια του δασκάλου. Επειδή δεν φορούσε το πάνω ένδυμά του από την προπόνηση σύντομα άρχισε να κρυώνει. Σταμάτησε να παρατηρεί το δέντρο και ξεκίνησε και πάλι την εξάσκηση στο Κουνγκ Φου.

Έπαιρνε σημεία από κάθε φόρμα που γνώριζε και τα εξασκούσε ξεχωριστά. Επί αρκετό καιρό συνέχιζε να κάνει το ίδιο. Μόλις τελείωνε το μάθημα, πήγαινε στο δέντρο και συνέχιζε την εξάσκησή του επιλέγοντας κομμάτια από κάθε φόρμα που γνώριζε και στο τέλος είχε συνθέσει ένα δικό του σύνολο. Μια μέρα ένας συμμαθητής του τον είδε να εξασκείτε κοντά στο δέντρο της δαμασκηνιάς. Εντυπωσιάσθηκε και τον ρώτησε το όνομα της φόρμας που έκανε. Εκείνος σταμάτησε και κοίταξε τον συμμαθητή του ξαφνιασμένος, γιατί δεν ήξερε τι να του πει. Κοίταξε γύρω του, χαμογέλασε, γύρισε και του είπε ότι τι όνομα της φόρμας που εξασκούσε είναι Μέι Χουά Τσουάν 梅花拳 (Méi huā quán) "Η γροθιά του άνθους της δαμασκηνιάς".

Αυτή τη φόρμα συνέχισε να την αναπτύσσει μεγαλώνοντας και σήμερα θεωρείται από τις σημαντικότερες διδασκαλίες του Σαολίν Oυ Κουνγκ "Δεξιότητα πολεμιστών"

FaLang translation system by Faboba

Επικοινωνια:

Shaolin Temple Secular Disciple's Union in Greece
Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Ναού Σαολίν

Αθήνα:

Ιπποδάμειας 79 Ίλιον 
Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miào diān) 210 2693754 - 694 0075311

Ιάσονος Μαράτου 14 Ζωγράφου
Ιωάννης Καναβός 697 3965266

Θεσσαλονίκη:

Καθολικών 4 (κέντρο, περιοχή Βαλαωρίτου)
Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης 690 8769274

Copyright

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.chanwushaolin.org.gr, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της σχολής "Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Nαού Σαολίν".