Πολεμικές τέχνες Σαολίν στην ώριμη ηλικία
Όλοι μας έχουμε θαυμάσει παιδιά, εφήβους και νέους να εξασκούνται σε δυναμικές μορφές - βαθμιαία αυξανόμενης δυσκολίας - Σαολίν. Ταυτόχρονα γεννάται η ερώτηση “ο δυναμικός άνθρωπος στην ηλικία των 40-50 ετών, αλλά και ο λίγο μεγαλύτερος στην ηλικία των 50-60-70 ετών μπορεί να ωφεληθεί ασκούμενος στο Σαολίν;”.
Διδασκόμενοι από το ιστορικό παρελθόν της μονής παραδοσιακά η είσοδος μαθητών στη μονή Σαολίν γίνονταν στην παιδική ηλικία και συχνά παρέμεναν εκεί ως τα βαθιά γεράματα τους. Στις μικρότερες ηλικίες εξασκούνταν στο “Εξωτερικό-σκληρό” ενώ στις μεγαλύτερες σε ““Εσωτερικό-μαλακό” Σαολίν και αυτό οι απαιτήσεις-ικανότητες του σώματος ποικίλουν με το πέρασμα του χρόνου.
Επικεντρωνόμενοι στα βέλτιστα αποτελέσματα στην υγιεία ο ασκούμενος διδάσκεται αρχικά Τσι Κουνγκ 气功 (Qì gōng) “Καλλιέργεια ζωτικής ενέργειας”. Μορφές που ο συντονισμός κίνησης και αναπνοής στόχο έχει την δυναμική ευλυγισία και την ευεξία του ασκούμενου σε βάθος χρόνου.
Τις τελευταίες δεκαετίες ο ασκούμενος στην Δύση έχει γοητευθεί από την κινεζική πολεμική τέχνη Τάι Τζι Τσουάν 太极拳 (Tài jí quán) η οποία προάγει σε εξαιρετικό βαθμό τον νευρομυικό συντονισμό και την μνήμη του ασκούμενου. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι το Σαολίν Ζόου Τσουάν 柔拳 (Róu quán) "Η εύπλαστη γροθιά" θεωρείται "ο πρόγονος των εσωτερικών πολεμικών τεχνών”, γνωστό επίσης και ως Σαολίν Τάι Τζι 少林太极 (Shàolín tài jí). Οι κινήσεις της μορφής με τις υψηλές και τις χαμηλές στάσεις οι οποίες εκτελούνται σε αργό ρυθμό, είναι ειδικά ευνοϊκές για τους ανθρώπους μεσαίας ηλικίας αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας.
Αξιοσημείωτα Τσι Κουνγκ:
Πα Ντουάν Τζιν 八段锦 (Bā duàn jǐn) “Τα οκτώ κομμάτια μεταξιού’,
Γι Τζιν Τζινγκ 易筋经 (Yì jīn jīng) "Πραγματεία αλλαγής μυών/τενόντων",
Σι Σούι Τζινγκ 洗髓经 (Xǐ suǐ jīng) "Πραγματεία καθαρισμού μυελού/εγκεφάλου"