Menu
A+ A A-

Συνέντευξη στον Θωδορή Σιούτα της εφημερίδας "Πράσινη"

Η συνέντευξη που παραχώρισε ο δάσκαλος Σι Μιάο Ντιέν στον Θωδορή Σιούτα στις 18 Ιουλίου 2013 και δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή 21 Ιουλίου στην εφημερίδα "Πράσινη".

Shaolin_gong_fu_-_news_paper_prasiniΟ περισσότερος κόσμος, τουλάχιστον στην Ελλάδα, γνωρίζει το Σαολίν Κουνγκ Φου μόνο από τις σχετικές κινηματογραφικές ταινίες, κυρίως των προηγούμενων δεκαετιών. Στο μυαλό τους μάλιστα, έχουν αυτή την κινέζικη, πανάρχαια πολεμική τέχνη, ως κάτι που ακροβατεί μεταξύ μύθου και των ταινιών του σινεμά. Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι, αφού μιλάμε για μια από τις πληρέστερες, όχι απλά πολεμικές τέχνες, αλλά συνολικά φιλοσοφίες.

Είναι ένα πλήρες πνευματικό, σωματικό και διανοητικό σύστημα. Το Σαολίν δεν είναι απλά μια σχολή πολεμικών τεχνών, αλλά ένα βαθύ πολεμικό σύστημα με πλούσιο περιεχόμενο. Η ...καρδιά του Σαολίν Κουνγκ Φου - που έλκει τις ρίζες του στην ιστορική μονή Σαολίν, η οποία έχει διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην ιστορία της Κίνας - χτυπάει δυνατά και στην Ελλάδα. Σ' αυτό, καθοριστική συμβολή έχει ο δάσκαλος, συγγραφέας και ιδρυτής του πρώτου επίσημου Ελληνικού Κέντρου Σαολίν στο Ίλιον, Σι Μιάο Ντιέν. Με ένα μακρύ δεσμό με τη μονή Σαολίν, πολυετή εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες αλλά και την ιστορία του μοναστηριού, την οποία έχει καταγράψει και μεταφράσει σε πολλές γλώσσες, είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος να μας μυήσει στον κόσμο του Σαολίν Κουνγκ Φου.

Καλησπέρα δάσκαλε. Η πλατιά μάζα του κόσμου έχει εικόνα για το Σαολίν Κουνγκ Φου και γενικότερα για τις κινεζικές πολεμικές τέχνες μόνο από το ...σινεμά. Τι πραγματικά όμως είναι το Σαολίν Κουνγκ Φου και πόσο μακριά στο χρόνο πρέπει να ταξιδέψουμε για να βρούμε τις ρίζες του;

"Το Σαολίν Κουνγκ Φου είναι ο συνδυασμός των τριών θησαυρών της κινεζικής παράδοσης, της φιλοσοφίας Τσαν (Ζεν), των πολεμικών τεχνών και της ιατρικής. Οι ρίζες του είναι η μονή Σαολίν με μια ιστορία άνω των 1500 ετών, από την ίδρυσή της το 495 μ.Χ.".

Πως εξαπλώθηκε το Σαολίν Κουνγκ Φου στον υπόλοιπο κόσμο και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα;

"Η εξάπλωσή του οφείλετε στον σημερινό ηγούμενο της μονής Σι Γιούνγκ Σιν, που από το έτος 2000 έδωσε επίσημη άδεια στους μάχιμους μοναχούς, να φύγουν από τη μονή και να διαδώσουν παγκοσμίως την παράδοση Σαολίν. Ειδικότερα, η εξάπλωσή του στην Ελλάδα οφείλετε στον ιερέα και δάσκαλό μου Σι Χανγκ Τζουίν, που το 2005 μου ανέθεσε προσωπικά τη διάδοση, ιδρύοντας το πρώτο επίσημο κέντρο Σαολίν Κουνγκ Φου, στο Ίλιον. Έπειτα από αίτημά μου και προς ενίσχυση του σκοπού αυτού, το 2006 απέστειλε τον κινέζο "αδερφό" Σι Μιάο Τζιέ, ο οποίος και συνέβαλε καταλυτικά στο έργο αυτό".

Το επίπεδο εκπαίδευσης εδώ πόσο απέχει απ' αυτό στη μονή και γενικά στην Κίνα;

"Η εκπαίδευση στην Ελλάδα γίνετε στα πρότυπα εκπαίδευσης της μονής Σαολίν και το επίπεδο των σπουδαστών είναι πάρα πολύ καλό, συγκρίσιμο παγκοσμίως. Δεν πρέπει όμως να συγκρίνετε με αυτό των μάχιμων μοναχών, που οι πολεμικές τέχνες είναι μέρος του πολιτισμού τους, της υγείας τους και αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας τους της πίστης".

Ποια είναι η θέση των Ελλήνων αθλητών Kung Fu σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Υπάρχουν διακρίσεις για αυτούς;

"Το καλοκαίρι του 2012 δύο μαθητές, οι Άγγελος Κυπραίος και Γιώργος Πετρίδης, συμμετείχαν στο πρώτο ευρωπαϊκό πολιτιστικό φεστιβάλ Σαολίν, στο Βερολίνο της Γερμανίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του ηγούμενου της μονής Σαολίν και συμμετείχαν σχολές Σαολίν από όλη την Ευρώπη. Οι δύο έλληνες μαθητές μου διαγωνίστηκαν στην κατηγορία προχωρημένων (έως και 3 χρόνια) αποκομίζοντας 3 χρυσά μετάλλια και ένα ασημένιο. Σήμερα αυτά τα παιδιά είναι εκπαιδευτές. Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στον ίδιο διαγωνισμό, πήραν μέρος και άλλες ελληνικές σχολές, οι οποίες είχαν πολλές συμμετοχές και αρκετές διακρίσεις".

 Μίλησε μας λίγο για σένα. Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σου με το Σαολίν Κουνγκ Φου;

"Γεννήθηκα το έτος 1977 στην Αθήνα και από πολύ τρυφερή ηλικία έζησα σε ορφανοτροφεία και ιδιαίτερα στο ίδρυμα Χατζηκώνστα. Αργότερα μεταναστεύσαμε με τον πατέρα μου στην Γερμανία και εκεί ξεκίνησα Σαολίν Κουνγκ Φου υπό την επίβλεψη ενός ιδιαίτερα αυστηρού, αλλά υπέροχου ανθρώπου και κηδεμόνα μου, του δασκάλου Λιάνγκ Τσε. Μετά τον θάνατο του δάσκαλού μου επέστρεψα στην Ελλάδα, όπου έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα, άρχισα να διδάσκω στην ύπαιθρο τους πρώτους μου μαθητές. Η ανάγκη όμως μιας καθοδήγησης και οι συμβουλές ενός από τους τότε μαθητές μου - σεβαστό δάσκαλο σήμερα - με οδήγησαν στο κέντρο της Κίνας στο ξακουστό μοναστήρι Σαολίν, όπου γνώρισα τον ιερέα και μετέπειτα δάσκαλό μου Σι Χανγκ Τζουίν της 35ης γενεάς Σαολίν, καθοδηγητή μου στο έργο που ο ίδιος μου εμπιστεύτηκε, της διάδοσης του πολιτισμού Σαολίν".

Γνωρίζεις όσο λίγοι την ιστορία της τέχνης των Σαολίν και έχεις γράψει σχετικά βιβλία.

"Πρόσφατα ολοκλήρωσα το δεύτερο βιβλίο μου "Η παράδοση Σαολίν - Το χρονικό μιας αρχαίας κληρονομιάς" όπου κυκλοφορεί ήδη σε ψηφιακή έκδοση στα Ελληνικά - Κινεζικά, καθώς και στα Γερμανικά Κινεζικά (www.shaolinpress.com)".

Πες μας δύο λόγια για τη ζωή στο μοναστήρι Σαολίν και την διαβίωση που περνάν εκεί οι μοναχοί.

"Η καρδιά του μοναστηριού Σαολίν είναι ο βουδισμός Τσαν (Ζεν). Tο μοναστήρι παίρνει ζωή από τις 4:30 τα χαράματα με την πρώτη θρησκευτική τελετή, η οποία και "χαιρετά" την ανατολή του ηλίου. Οι καθημερινές σωματικές αγγαρείες των μοναχών, οι γεωργικές εργασίες, τα μακροχρόνια διαστήματα καθιστικού διαλογισμού, η μελέτη των ιερών γραφών, οι εντατικές περίοδοι αυστηρής εξάσκησης των πολεμικών τεχνών, οι θρησκευτικές τελετές, η καλλιγραφία, το "εμπόριο" η φιλανθρωπία, είναι αναπόσπαστα μέρη της ζωής του μοναστηριού και δύσβατα μονοπάτια του μοναχισμού με στόχο την φώτιση".

ΣΑΟΛΙΝ ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ, ΙΔΡΥΜΑ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑ ΚΑΙ ...ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ξεφυλλίζοντας τα άλμπουμ με τις φωτογραφίες πέσαμε πάνω στους πιο αγαπημένους, όπως μας είπε ο δάσκαλος Μιάο Ντιέν, μαθητές του, τα παιδιά του ιδρύματος Χατζηκώνστα. Τα ...πιτσιρίκια του ιδρύματος έχουν την ευκαιρία να μαθαίνουν τα "μυστικά" του Σαολίν Κουνγκ Φου από το δάσκαλο. Οι δεσμοί του με το ίδρυμα όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια άλλωστε είναι πολύ στενοί, γι' αυτό και έχει αναλάβει εθελοντικά την εκπαίδευση των παιδιών. Μιλώντας γι' αυτή του την πρωτοβουλία, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην προσφορά της παναθηναϊκής ομογένειας στο ίδρυμα, με συχνές επισκέψεις και δωρεές αθλητικού υλικού.

Μας είπες νωρίτερα ότι μεγάλωσες στο ίδρυμα Χατζηκώνστα, βλέπουμε φωτογραφίες από το ίδρυμα και τα παιδιά είναι ντυμένα με στολές Σαολίν Κουνγκ Φου. Πες μας δύο λόγια για το τι ακριβώς συμβαίνει εκεί.

"Από το έτος 2011 είμαι εθελοντής και δάσκαλος για τα παιδιά του ιδρύματος Χατζηκώνστα μαζί με τον μαθητή μου Άγγελο Κυπραίο, συμβάλλοντας με την σειρά μας στο πρόγραμμα εθελοντών που έχει δημιουργήσει το ίδρυμα. Σαν πρώην οικότροφος του ιδρύματος και δάσκαλος των παιδιών, δεν γίνεται να μην αντιλαμβάνομαι όμως με πόσες δυσκολίες το ίδρυμα πραγματοποιεί αυτό το μεγάλο έργο, αφού στην τρέχουσα περίοδο στηρίζει συνολικά 450 παιδιά, ηλικίας από 6 έως 18 ετών. Το ίδρυμα Χατζηκώνστα είναι κληροδότημα και έως τώρα το έργο του το βασίζει στην αυτονομία του. Δεν λαμβάνει κανένα είδος οικονομικής επιχορήγησης από το κράτος. Συντηρείτε από την εκμετάλλευση κινητής και ακίνητης περιουσίας του καθώς και από ευγενικές δωρεές. Για αυτό προσπαθώ από την πλευρά μου να προσφέρω με τον τρόπο μου, στο ίδρυμα και τα παιδιά μας".

Να σταθούμε λίγο και στην προσφορά των φορέων του Παναθηναϊκού, της ΠΑΕ, της ΚΑΕ και του ΠΑΝ.ΚΙ.

"Για πολλά έτη ο Παναθηναϊκός στέκεται κοντά στο ίδρυμα Χατζηκώνστα και τα παιδιά, όπως και σε πολλά άλλα ιδρύματα, με συνεχώς επισκέψεις και δωρεές. Εύχομαι σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς να συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στα παιδιά με την αγάπη του και την προσφορά του κάθε είδους".

FaLang translation system by Faboba

Επικοινωνια:

Shaolin Temple Secular Disciple's Union in Greece
Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Ναού Σαολίν

Αθήνα:

Ιπποδάμειας 79 Ίλιον 
Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miào diān) 210 2693754 - 694 0075311

Ιάσονος Μαράτου 14 Ζωγράφου
Ιωάννης Καναβός 697 3965266

Θεσσαλονίκη:

Καθολικών 4 (κέντρο, περιοχή Βαλαωρίτου)
Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης 690 8769274

Copyright

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.chanwushaolin.org.gr, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της σχολής "Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Nαού Σαολίν".