Menu
A+ A A-

Το πλατύ σπαθί Σαολίν 少林刀 (Shàolín dāo)

dao少林刀乃少林功夫中的兵器之一,它朴实无华,敏捷利索,云姿风势,气吞山河,别具一格。目前,流传下来的有:少林单刀、梅花刀、追风刀、坐山刀、卧龙刀、少林双刀、八路双刀、二合双刀、滚堂刀、少林一路大刀、二路大刀、春秋大刀等。武林人士常说,刀是兵秦手中宝,少林招术舞风騷。前劈面来后砍颌,中劈胳膊两肋中,下劈马蹄势意妙 背后三刀人人惊

Το πλατύ σπαθί αποτελούσε και αποτελεί τη βάση όλων των αιχμηρών όπλων και ένα από τα πιο σημαντικά όπλα της μονής Σαολίν, καθώς επίσης και του κινέζικου στρατού. Όταν κινείται το σπαθί μοιάζει με τον άνεμο και τα σύννεφα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εγχάραξη, για τεμαχισμό και για διάτρηση σε μάχες κοντινής απόστασης. Το μήκος και το πλάτος αυτού του όπλου ποικίλει και εξαρτάται αποκλειστικά από τον χρήστη. Για αυτό το λόγο ήταν προσαρμοσμένο ώστε να ικανοποιεί τις ατομικές ανάγκες του κάθε μοναχού πολεμιστή.

Σήμερα υπάρχουν διάφορες φόρμες που προέρχονται από την αρχαία εποχή όπως η Σαολίν Ντάο 少林刀 (Shàolín dāo) "Η σπάθα Σαολίν", η Σαολίν Σουάνγκ Ντάο 少林双刀 (Shàolín shuāng dāo) "Η διπλή σπάθα Σαολίν", η Μέι Χουά Ντάο 梅花刀 (Méi huā dāo) "Η σπάθα του άνθους της δαμασκηνιάς", η Τσούι Φανγκ Ντάο 追风刀 (Zhuī fēng dāo) "Η σπάθα που καταδιώκει τον άνεμο", η Τσούο Σαν Ντάο 坐山刀 (Zuò shān dāo) "Η σπάθα που κάθεται στο βουνό", η Κουίν Τανγκ Ντάο 滚堂刀 (Gǔn táng dāo) "Η σπάθα που κυλάει στην αίθουσα", η Τσουίν Τσιού Ντάο 春秋大刀 (Chūn qiū dà dāo) "Η σπάθα της άνοιξης και του φθινοπώρου" κ.ά.

Λέγεται ότι στον κύκλο των Κινέζικων πολεμικών τεχνών η σπάθα θεωρείται ένας θησαυρός στην τέχνη του πολέμου.

FaLang translation system by Faboba

Επικοινωνια:

Shaolin Temple Secular Disciple's Union in Greece
Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Ναού Σαολίν

Αθήνα:

Ιπποδάμειας 79 Ίλιον 
Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miào diān) 210 2693754 - 694 0075311

Ιάσονος Μαράτου 14 Ζωγράφου
Ιωάννης Καναβός 697 3965266

Θεσσαλονίκη:

Καθολικών 4 (κέντρο, περιοχή Βαλαωρίτου)
Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης 690 8769274

Copyright

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.chanwushaolin.org.gr, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της σχολής "Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Nαού Σαολίν".