Menu
A+ A A-

Χάντρες του Βούδα 佛珠 (Fó zhū)

fozhuΟι βουδιστικές χάντρες προσευχής, όπως και σε όλες τις θρησκείες, αντιπροσωπεύουν ένα εργαλείο στοχασμού του μοναχού. Ο συγκεκριμένος σκοπός τους μπορεί να ποικίλει για τον καθένα, αλλά οι χάντρες ενισχύουν την "καλοσύνη" και αποβάλουν τις "τοξίνες". Η χρήση των χαντρών προσευχής στον Βουδισμό, είναι να οδηγηθεί μακριά το κακό και να γεμίσεις με ειρήνη και ευδαιμονία. Λόγω της φύσης του Βουδισμού, αυτό το υλικό αντικείμενο χρησιμοποιείται ως βοηθός στην απόκτηση αξιών στο δρόμο της φώτισης.

Οι Κινέζοι Βουδιστές χρησιμοποιούν ένα κολιέ προσευχής που αποτελείται από 108 χάνδρες στη σειρά, το οποίο ονομάζεται Φο Τσου 佛珠 (Fó zhū) "Χάντρες του Βούδα" και έχει τρεία διαχωριστικά σύνολα χανδρών. Έτσι χωρίζεται σε τρία μέρη με 36 χάνδρες το κάθε ένα. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει των αριθμό των αμαρτωλών επιθυμιών που κάποιος πρέπει να υπερνικήσει ώστε να φτάσει στη φώτιση.

Η προέλευση των χανδρών προσευχής είναι από τον Ινδουισμό. Τα άτομα που προσηλυτίστηκαν από την πίστη του Ινδουισμού στο Βουδισμό, μετέφεραν αυτή την αφοσιωμένη εξάσκηση μαζί τους και σύντομα έγινε μέρος της νέας θρησκείας.

Η ιστορία της καταγωγής των χανδρών είναι ο βούδας Σακιαμούνι ή στην κινεζική ο βούδας Σι Τζιά Μου Νι 释迦牟尼佛 (Shì jiā móu ní fó), ο ιδρυτής του Βουδισμού. Δίδαξε τον βασιλιά Βαϊντούνια (Vaidunya) να περάσει 108 σπόρους από δέντρο σε μια κλωστή και καθώς τις περνούσε ανάμεσα στα δάχτυλά του επαναλάμβανε το "Χαιρετώ το Βούδα, το νόμο και τη συνάθροιση", 2000 φορές την ημέρα.

Η πρώτη χρήση των χανδρών προσευχής των Σαολίν καταγράφεται στο βουδιστικό κείμενο Νιάν Φο 念佛 (Niàn fó), η κινέζικη μέθοδος μνείας του Βούδα, η οποία αναφέρεται στον ψαλμό Να Μο Αμιτουοφό 南无阿弥陀佛 (Ná mó ēmítuófó) "Βρίσκω καταφύγιο στον Βούδα Αμιτάμπα". Αυτός ο ψαλμός χρησιμοποιείται συχνά από τους μοναχούς Σαολίν και γι΄ αυτό το λόγο οι χάνδρες προσευχής των Σαολίν ονομάζονται Φο Τσου 佛珠 (Fó zhū).

Ο κύριος σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν μια αίσθηση ηρεμίας και εσωτερικής γαλήνης όχι μόνο για το κάθε άτομο ξεχωριστά, αλλά και για την κοινωνία στο σύνολό της. Απαγγέλλοντας την προσευχή, οι τοξίνες θα φύγουν και στη θέση τους μια αίσθηση γαλήνης θα βοηθήσει το άτομο να πλησιάσει στη νιρβάνα.

FaLang translation system by Faboba

Επικοινωνια:

Shaolin Temple Secular Disciple's Union in Greece
Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Ναού Σαολίν

Αθήνα:

Ιπποδάμειας 79 Ίλιον 
Μιάο Ντιέν 妙滇 (Miào diān) 210 2693754 - 694 0075311

Ιάσονος Μαράτου 14 Ζωγράφου
Ιωάννης Καναβός 697 3965266

Θεσσαλονίκη:

Καθολικών 4 (κέντρο, περιοχή Βαλαωρίτου)
Μπαρμπόπουλος Παναγιώτης 690 8769274

Copyright

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας www.chanwushaolin.org.gr, αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της σχολής "Ελληνική Ένωση Κοσμικών Αποστόλων του Nαού Σαολίν".